Stramtoarea Bosfor din Istanbul


Unul din cele mai strategice canale navigabile, Bosforul face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara iar impreuna cu stramtoarea Dardanele(in turca „Canakkale”) desparte Europa de Asia; este o vale inundata care urmeaza un curs iregular dinspre nord-est spre sud-vest pe o lungime de 32 de kilometri, 730-3300 metri latime si 30-120 metri adancime.

Stramtoarea Bosfor din Istanbul Stramtoarea Bosfor din Istanbul

Cuvantul Bosfor provine dintr-un cuvant cu origine necunoscuta din limba tracilor. Acest cuvant este interpretat in greaca ca insemnand "Vadul Vacii", din legenda lui Io, una dintre iubitele lui Zeus, care a inotat peste stramtoare ca o vaca urmarita si deranjata incontinuu de mustele trimise de Hera.

Acest canal este foarte aglomerat atat de vase si tancuri petroliere cat si de pescari si vasele de croaziera pentru turisti. Peste canal trec doua poduri suspendate. Primul, Podul Bogazici, face legatura intre Beylerbeyi si Ortaköy si a fost inaugurat in 1973. Are 1074 metri lungime, 165 metri inaltime (stalpi) si 6 benzi de circulatie. Cel de-al doilea, Podul Fatih Sultan Mehmet, face legatura intre Anadolu Hisari si Rumeli Hisari si a fost inaugurat in 1988. Are 1090 metri lungime, 65 de metri inaltime si 8 benzi de circulatie.

Cu maluri pe alocuri inalte si de 200 de metri, cu palatele, ruinele si gradinile din imprejurimi, Bosforul este o atractie turistica din Istanbul ce se mandreste cu una din cele mai frumoase privelisti din Turcia. Cel mai bun mod de a admira Bosforul in toata splendoarea lui este de a va imbarca intr-un vapor de croaziera (astfel puteti admira si cateva din vechile case de lemn ale otomanilor numite "Yali" in turca).

Adresa:
Piata Galata (Galata Meydanı), Şişhane

Vizualizari: 1355