Hipodromul din Constantinopol

Hipodromul din Constantinopol este situal in Piata Sultanahmet din Istanbul. In trecut a fost o arena destinata intrecerilor intre carele de lupta. Cuvantul hipodrom vine din limba greaca si e format din alaturarea a doua cuvinte: hippos (cal) and domos (drum). Hipodromul a fost de asemenea si gazda pentru lupte intre gladiatori, ceremonii, serbari, proteste, tortura publica a unor condamnati si alte astfel de lucruri. Hipodromul a fost functional in toate cele trei epoci ale Constantinopolului, cea romana (203-330), cea bizantina (330-1453) si cea otomana (1453-1922).

Atunci cand Imparatul Roman Septimius Severus a cucerit vechiul Constantinopol, numit Bizantion in anul 203, a redenumit orasul in Augusta Antonina si a poruncit ridicarea mai multor constructii. Hipodromul a fost una dintre aceste constructii ridicate din porunca lui Septimius Severus, insa prima versiune a Hipodromului era una destul de mica. In anul 330, Constantin I, a declarat orasul drept capitala a Imperiului Bizantin si l-a numit Constantinopol. Una dintre primele structuri recladite de Constantin a fost Hipodromul. Acesta a fost extins si legat de Marele Palat din Constantinopol care astazi se afla sub Moscheea Albastra. In prezent, fundatia Marelui Palat din Constantinopol poate fi vazuta la Muzeul Mozaicului Marelui Palat.

Obeliscul lui Teodosie
Obeliscul lui Teodosie

Puncte de interes si atractiile de la Hipodromul din Constantinopol

Capacitatea Hipodromului era de aproximativ 40.000 de spectatori iar accesul era liber pentru toti barbatii din oras. Se organizau cel putin cate opt jocuri diferite de-a lungul zilei, iar cladirea in sine era privita ca un adevarat simbol al puterii orasului. Hipodromul era decorat cu monumente ce erau aduse din toate colturile imperiului. Printre acestea se numara Columna Sarpelui din Delphi si Obeliscul lui Theodosius din Egipt. Prin expunerea acestor monumente aduse din toate colturile lumii, Imperiul Bizantin isi arata mandru puterea, maretia si imensitatea teritoriilor stapanite.

Fragment din columna Sarpelui
Fragment din Columna Sarpelui

Hipodromul in timpul Epocii Otomane

Hipodromul era folosit si de otomani care l-au numit At Meydani (Piata de Cai), insa acestia l-au folosit doar ca piata. Constructia Palatului Ibrahim Pasa, care acum gazduieste Muzeul de Arta Turceasca si Islamica, din secolul al XVI-lea si ridicarea Moscheei Albastre in secolul al XVII-lea au afectat hipodromul. Ulterior, la mijlocul secolului al XVIII-lea si dupa aceea a fost abandonat si distrus. Astazi zona este in mare parte acoperita de Piata Sultanahmet care are asezarea si dimensiunile aproximative ale hipodromului.

Cap de Sarpe
Cap de sarpe - Fragment din Columna Sarpelui

Cinci lucruri interesante despre Hipodromul din Constantinopol

Informatii utile despre vizita la Hipodrom

Cel mai usor se poate ajunge la hipodrom cu tramvaiul pana la Piata Sultanahmet de unde mai aveti de mers doua minute pe jos. De la Moscheea Albastra si Hagia Sofia, sunt doar cateva minute de mers pe jos.

Hipodromul din Constantinopol, fiind situat in Sultanahmet, inima orasului istoric, are in apropiere multe alte monumente si atractii turistice cum ar fi Moscheea Albastra, Muzeul de Arta Turceasca si Islamica, Hagia Sofia, Basilica Cisterna si Palatul Topkapi.

3

Obiective turistice Istanbul