Hipodromul din Constantinopol


Hipodromul din Constantinopol este situal in Piata Sultanahmet din Istanbul. In trecut a fost o arena destinata intrecerilor intre carele de lupta. Cuvantul hipodrom vine din limba greaca si e format din alaturarea a doua cuvinte: hippos (cal) and domos (drum). Hipodromul a fost de asemenea si gazda pentru lupte intre gladiatori, ceremonii, serbari, proteste, tortura publica a unor condamnati si alte astfel de lucruri. Hipodromul a fost functional in toate cele trei epoci ale Constantinopolului, cea romana (203-330), cea bizantina (330-1453) si cea otomana (1453-1922).

Atunci cand Imparatul Roman Septimius Severus a cucerit vechiul Constantinopol, numit Bizantion in anul 203, a redenumit orasul in Augusta Antonina si a poruncit ridicarea mai multor constructii. Hipodromul a fost una dintre aceste constructii ridicate din porunca lui Septimius Severus, insa prima versiune a Hipodromului era una destul de mica. In anul 330, Constantin I, a declarat orasul drept capitala a Imperiului Bizantin si l-a numit Constantinopol. Una dintre primele structuri recladite de Constantin a fost Hipodromul. Acesta a fost extins si legat de Marele Palat din Constantinopol care astazi se afla sub Moscheea Albastra. In prezent, fundatia Marelui Palat din Constantinopol poate fi vazuta la Muzeul Mozaicului Marelui Palat.

Obeliscul lui Teodosie Obeliscul lui Teodosie

Puncte de interes si atractiile de la Hipodromul din Constantinopol

Capacitatea Hipodromului era de aproximativ 40.000 de spectatori iar accesul era liber pentru toti barbatii din oras. Se organizau cel putin cate opt jocuri diferite de-a lungul zilei, iar cladirea in sine era privita ca un adevarat simbol al puterii orasului. Hipodromul era decorat cu monumente ce erau aduse din toate colturile imperiului. Printre acestea se numara Columna Sarpelui din Delphi si Obeliscul lui Theodosius din Egipt. Prin expunerea acestor monumente aduse din toate colturile lumii, Imperiul Bizantin isi arata mandru puterea, maretia si imensitatea teritoriilor stapanite.

Fragment din Columna Sarpelui Fragment din Columna Sarpelui

Hipodromul in timpul Epocii Otomane

Hipodromul era folosit si de otomani care l-au numit At Meydani (Piata de Cai), insa acestia l-au folosit doar ca piata. Constructia Palatului Ibrahim Pasa, care acum gazduieste Muzeul de Arta Turceasca si Islamica, din secolul al XVI-lea si ridicarea Moscheei Albastre in secolul al XVII-lea au afectat hipodromul. Ulterior, la mijlocul secolului al XVIII-lea si dupa aceea a fost abandonat si distrus. Astazi zona este in mare parte acoperita de Piata Sultanahmet care are asezarea si dimensiunile aproximative ale hipodromului.

Cap de sarpe - Fragment din Columna Sarpelui Cap de sarpe - Fragment din Columna Sarpelui

Cinci lucruri interesante despre Hipodromul din Constantinopol

  • In anul 390 Imparatul Bizantin Teodosie cel Mare a adus Obeliscul lui Thutmosis al III-lea din Karnak, sudul Egiptului, la Constantinopol, l-a amplasat in interiorul Hipodromului si l-a numit Obeliscul lui Teodosie. Acesta este unul dintre cele 29 obeliscuri egiptene existente in intreaga lume si in ciuda vechimii sale de aproximativ 3500 de ani, este intr-o conditie excelenta.

  • In timpul Rascoalei Nika din anul 532, Imparatul Bizantin Iustinian I a ordonat uciderea a 30.000 de oameni inchisi in Hipodromul din Constantinopol. Aceasta revolta isi ia numele de la strigatul protestatarilor, Nika care inseamna victorie. In Constantinopol la acea vreme existau doua factiuni: albastrii si verzii, care sustineau doua echipe diferite ce concurau in cursele de la Hipodrom. In timpul curselor organizate la Hipodrom, incaierarile intre spectatori erau un lucru obisnuit si de multe ori se lasa si cu victime omenesti. In urma unei astfel de incaierari, garzile imperiale au arestat lideri ai ambelor grupuri care ulterior s-au aliat impotriva imparatului si au cauzat o mare rascoala ce a fost foarte aproape de a duce chiar la caderea Imperiului. Iustinian a fost la un pas de a fugi din oras, insa pana la urma a insarcinat un general cu reprimarea violenta a rascoalei.

  • In perioada bizantina, hipodromul a fost centrul si locul cel mai plin de viata din intregul Constantinopol. Sumele pariate pe cursele de care de la Hipodrom erau uriase. Existau patru echipe care luau parte la aceste curse, fiecare echipa fiind sustinuta financiar de un alt partid politic din cadrul Senatului Bizantin: Albastrii, Verzii, Rosii si Albii.
  • Cei care conduceau carele de lupta in curse erau priviti adevarati eroi. Unul dintre ei, pe nume Porphyrios este de-a dreptul legendar si a concurat atat pentru albastrii cat si pentru verzi. Conform unor surse istorice, existau mai multe statui ale sale in jurul hipodromului insa din pacate nici una dintre ele nu a supravietuit. Mai exista doar piedestalul a doua dintre ele pe care se poate vedea si o inscriptie care-l lauta pe Porphyrios si mastria lui in manuirea carelor de lupta. Acestea sunt expuse la Muzeul de Arheologie.
  • In perioada otomana, in anul 1720, ceremonia ce a durat 15 zile inchinata circumciziei fiilor lui Ahmet al III-lea a avut loc in Hipodrom. Intr-o carte cu picturi ce descrie ceremonia de circumcizie a fiilor lui Ahmet al III-lea, hipodromul este reprezentat cu toate scaunele si toate monumentele ce-l decorau inca intacte.

Informatii utile despre vizita la Hipodrom

Cel mai usor se poate ajunge la hipodrom cu tramvaiul pana la Piata Sultanahmet de unde mai aveti de mers doua minute pe jos. De la Moscheea Albastra si Hagia Sofia, sunt doar cateva minute de mers pe jos.

Hipodromul din Constantinopol, fiind situat in Sultanahmet, inima orasului istoric, are in apropiere multe alte monumente si atractii turistice cum ar fi Moscheea Albastra, Muzeul de Arta Turceasca si Islamica, Hagia Sofia, Basilica Cisterna si Palatul Topkapi.

Vizualizari: 1812