Piata Taksim din Istanbul


Piata Taksim (Taksim Meydani) din cartierul Beyoglu din Istanbul este unul dintre locurile reprezentative si pline de viata ale orasului. In perioada otomana, zona pietei Taksim era locul de colectare si distribuire a apei ce era adusa din padura Belgrad. Taksim inseamna impartire sau distribuire in limba turca.

Piata Taksim Piata Taksim

Monumentul Republicii ce se afla in mijlocul pietei Taksim a fost ridicat in 1928. O parte a monumentului prezinta Razboiul de Independenta a Turciei in timp ce partea opusa reprezinta Republica Turca. Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turcia, si camarazii sai de arme ocupa un loc de cinste pe acest monument. Mustafa Kemal Ataturk a fost si primul presedinte al Republicii Turcia iar in perioada cat a servit in aceasta functie, a locuit in Palatul Dolmabahce.

Monumentul Republicii din Piata Taksim Monumentul Republicii din Piata Taksim

Zona din jurul pietei Taksim este foarte animata in orice perioada din zi si pana noaptea tarziu. Aici au loc o multime de evenimente si fiinteaza o varietate de insitutii culturale insa exista si multe magazine si centre de cumparaturi. Tramvaiul care trece prin piata Taksim ofera un aer nostalgic si ajunge pana la "Tunel", cel de-al treilea cel mai vechi metrou din lume.

Tramvaiul din Piata Taksim Tramvaiul din Piata Taksim

Pentru ca este un loc unde puteti face cumparaturi dar si pentru ca este un loc atat de animat si pentru ca se intampla atat de multe lucruri aici, Piata Taksim nu trebuie sa lipseasca de pe lista de atractii a nici unui turist din Istanbul.

Vizualizari: 4537