Moscheea Albastra din Istanbul


Dorind o moschee rivala cu Ayasofya, sultanul Ahmet I a construit Moscheea Albastra intre anii 1609 si 1616, aceasta fiind cea mai mare moschee din Istambul la acea vreme. Moscheea Albastra este una din cele mai faimoase atractii ale Istanbulului, fiind singura moschee din Turcia cu sase minarete (turnulete), cele mai multe moschei avand doar cate patru, doua sau chiar un singur minaret. Atunci cand a fost construita s-a dus vestea destul de rapid ca sultanul i-a comandat arhitectului sau, Mehmet Aga, sa faca o moschee cu minarete din aur (altin) dar arhitectul a inteles ca trebuie sa faca sase (alti) minarete. Oricare ar fi fost adevaratul motiv al construirii celor sase minarete, Moscheea Albastra a determinat un scandal imens deoarece Moscheea Haram din Mecca (cea mai sfanta din lume) avea tot sase minarete. In timp, scandalul s-a rezolvat adaugand inca un minaret moscheei din Mecca.

Moscheea Albastra din Istanbul Moscheea Albastra din Istanbul

Moscheea Albastra a fost construita in stilul otoman clasic dimensiunile fiind de 64 metri latime pe 72 metri lungime, constructia fiind cel mai bine apreciata de la distanta. Langa moschee se mai afla cateva cladiri ce reprezinta o scoala teologica, o baie turceasca, o bucatarie unde se obisnuia sa se serveasca supa saracilor si cateva magazine, venitul moscheei venind din vanzarea produselor din aceste magazine.

Interiorul consta in spatiu liber si coloane foarte impresionante, tavanul domului fiind pictat cu motive arabesti. In interior nu se afla nici un fel de statuie sau picturi, religia islamica interzicand inchinarea la imagini de orice fel.

Se numeste "Moscheea Albastra" datorita celor 20.000 de placi de faianta albastra "Iznik" din interior care au fost folosite la construirea sa, la exterior nefiind nimic albastru. Placile de faianta "Iznik" din sec al XVI-lea contin flori, copaci si motive abstracte.

Exteriorul cuprinde 260 de ferestre colorate (vitralii) si o cascada de domuri foarte inalte(cel mai inalt avand 43 de metri inaltime si 33 de metri ca diametru), sustinute pe patru stalpi circulari enormi. Arcadele fiecarui dom par ca sustin si ele acelasi ritm vizual.

Principala intrare din partea de vest este foarte frumos decorata dar, deoarece se vrea sa se pastreze spiritul sau sacru, vizitatorii sunt rugati sa foloseasca intrarea din nord, dinspre Hipodrom.

In timpul verii, in fiecare seara de la ora 21:00 se organizeaza spectacole de lumini superbe. Daca vreti sa mergeti sa vizitati Moscheea Albastra trebuie sa stiti ca: intrarea vizitatorilor se face pe poarta de nord, pentru a intra in interior trebuie sa va descaltati (sunt distribuite pungi de plastic pentru incaltari), femeile trebuie sa poarte rochii decente si de asemenea trebuie sa isi acopere capul (sunt distribuite voaluri atunci cand oficialii moscheei considera ca este necesar).

Orar:
Moscheea Albastra este deschisa intre ora 9:00 si ora 16:00 (exceptand momentele cand sunt rugaciunile: cate jumatate de ora de cinci ori pe zi, in fiecare zi si in dupa-amiaza zilelor de vineri).

Preturi:
Intrarea in Moscheea Albastra este gratuita.

Adresa:
Sultanahmet, Istanbul, Turcia
Este situata langa Hagia Sofia

Vizualizari: 7311