Marele Bazar din Istanbul


Marele Bazar este unul dintre cele mai importante puncte de atractie din Istanbul. Si orice turist care iubeste shopping-ul trebuie neaparat sa ajunga in Marele Bazar. Iar Marele Bazar nu are cum sa dezamageasca fie doar si prin simpla sa marime: peste 3000 de magazine intinse pe 60 de stradute

Negocierea in Marele Bazar din Istanbul

Poate va intrebati daca puteti negocia preturile la produsele dorite din Marele Bazar? Absolut! Altfel veti ajunge sa cumparati produsul dorit la cel mai mare pret posibil. Marele Bazar are un aer oriental, oferind o experienta de shopping traditionala. In timp ce va veti plimba pe strazile intortogheate din Marele Bazar, inevitabil veti intalni vanzatori entuziasti care vor dori sa va vanda produsele lor. Singura modalitate prin care va pot convinge este printr-un pret atractiv si de aceea si ei isi doresc sa negocieze. Daca va pricepeti la negocieri, puteti obtine usor reduceri ale unor produse de 20-40%.

Marele Bazar din Istanbul Marele Bazar din Istanbul

Isi fac localnicii cumparaturile in Marele Bazar?

Raspunsul la aceasta intrebare este si da si nu. Istanbul are o multime de mall-ul si centre de shopping moderne care satisfac toate nevoile de cumparaturi ale localnicilor si unde se gasesc toate brandurile turcesti si internationale. Atunci apare intrebarea ce cumpara localnicii din Marele Bazar? Iar raspunsul este unul singur: aur. Localnicii privesc Marele Bazar ca pe un imens magazin de bijuterii. Se pot gasi diferite coliere, bratari si inele facute de bijutieri experimentati, iar pretul aurului prelucrat depinde de calitatea acestei prelucrari.

In perioada Imperiului Otoman, Marele Bazar era cel mai mare centru de comert dar si singurul. In acele vremuri avea rol de aprovizionare pentru toti localnicii cu o varietate de produse, insa astazi e in general privit drept un loc turistic si scump.

Cum se ajunge la Marele Bazar din Sultanahmet?

Marele Bazare are o intrare principala, Nuruosmaniye - Poarta 1 si o iesire principala Beyazit – Poarta 7. Strada Kalpakcilarbasi care se gaseste intre aceste doua porti este strada principala din Marele Bazar. Din aceasta strada pornesc multe alte strazi pline de magazine. Pe strada principala se gasesc in principal magazine de bijuterii, suveniruri si mirodenii.

Pentru a ajunge la Poarta 1 o puteti lua pe Strada Nurosmaniye care-si ia numele de la Moscheea Nurosmaniye. Pe aceasta strada exista cafenele, restaurante si magazine. La capatul strazii treceti prin curtea moscheei Nurosmaniye, care este un exemplu de arhitectura baroca timpurie din perioada otomana si ajungeti la Poarta 1 a Marelui Bazar.

Puteti ajunge in bazar si prin Beyazit de la statia de tramvai cu acelasi nume. Divanyolu este strada pe care o puteti urma pentru a ajunge la poarta 7. Aceasta strada ducea pana la Palatul Bizantin in epoca bizantina si pana la Palatul Topkapi in perioada otomana.

Ce putem cumpara din Marele Bazar?

In Marele Bazar veti gasi covoare, carpete, portelanuri, haine de piele, antichitati, produse in lana si bumbac, statuiete de cupru, argint sau plumb, prosoape, broderii si sapunuri. Aceste produse sunt produse local si de calitate buna. Pe langa acestea exista si multe imitatii de genti, ceasuri si tricouri. Acestea nu sunt produse originale, majoritatea fiind importate din China. Unele covoare sunt facute in Turcia si au o calitate foarte buna, insa altele sunt importate din Pakistan, India sau China si calitatea lor este cel putin indoielnica. Este nevoie de un ochi bun si ceva experienta pentru a putea sa va dati seama care sunt covoarele originale turcesti.

Scurt istoric al Marelui Bazar

Dupa cucerirea Constantinopolului de otomani in anul 1453, palatele, moscheile si bazarele au inceput sa rasara prin oras. Marele Bazar a fost printre primele astfel de cladiri ridicate in oras. Vechiul Bazar este prima parte a Marelui Bazar care a fost ridicata si este cea din centrul bazarului de azi. Se poate vedea cu usurinta diferenta dintre zidurile si tavanul Vechiului Bazar si restul Marelui Bazar. Centrul s-a extins de-a lungul secolelor pana a ajuns sa fie Marele Bazar din zilele noastre. In Vechiul Bazar se pot vedea o serie de ceasuri vechi, harti sau pumnale.

Program Marele Bazar din Istanbul

Marele Bazar se deschide la ora 09:00 si se inchide la ora 19:00. Bazarul este deschis in fiecare zi din saptamana cu exceptia zilelor de duminica. Marele Bazar este complet inchis in perioada sarbatorilor religioase. Este inchis 3 zile in perioada Ramadamului si 4 zile in perioada Kurban Bayrami (Eid al-adha).

Vizualizari: 5041