Bazarul Egiptean din Istanbul


Nicio vizita la Istanbul nu e completa fara o trecere prin Bazarul Egiptean. Chiar daca Marele Bazar este cel mai mare si mai cunoscut dintre bazarele acoperite din Istanbul, aceasta piata de mirodenii castiga detasat titlul de cel mai deosebit, plin de culoare si de multe ori cel mai distractiv bazar din Istanbul fie si numai pentru ca turistii pot gusta din marfurile aflate la vanzare.

Construit in 1664 ca parte a complexului Noii Moschei, poarta numele de Misir Carsisi in turca ceea ce se poate traduce prin Bazarul Egiptean sau "Piata de Porumb", cuvantul misir insemnand atat Egipt cat si porumb in limba turca.

Bazarul Egiptean din Istanbul Bazarul Egiptean din Istanbul

Ce mirodenii se gasesc in Bazarul Egiptean?

Aproape orice mirodenie la care va puteti gandi se gaseste intre cele puse in vanzare aici sub domurile pline de viata ale acestei piete. Chiar daca veti gasi aproape orice, decat sa va intoarceti acasa cu cine stie ce mirodenie care si la noi e foarte comuna, puteti incerca cateva dintre mirodeniile specific turcesti. Veti putea astfel sa luati acasa o parte din aromele mancarii pe care poate ati indragit-o in vacanta la Istanbul.

Sumac

Aceasta mirodenie maro sau visinie este facuta din fructele unei tufe salbatice ce poarta numele de rhus coriaria. Are o aroma citrica ce vine de la acidul malic din interiorul boabelor. Se foloseste la dressingurile pentru salate in loc de lamaie sau se poate amesteca cu legumele facute la abur si putin ulei de masline.

Pul Biber

Acesti fulgi de piper rosu uscat sunt printre elementele principale ale multor preparate turcesti si veti gasi acest condiment langa sare, in majoritatea restaurantelor turcesti. Este disponibil in diferite grade de iuteala, asa ca e indicat sa gustati inainte de il cumpara. Puteti incerca si Isot Biber, o varietate afumata. Acest condiment poate fi presarat in tocanite sau direct peste carnea facuta la gratar.

Bazarul Egiptean din Istanbul Bazarul Egiptean din Istanbul

Nar Eksisi

Facut dintr-un sos scazut de rodie, acest sirop vascos este un alt element omniprezent in bucataria turceasca. Poate fi folosit in loc de otetul balsamic pentru a da gust unei salate sau pentru a crea un sos glazurat pentru somon sau pui.

Corek Otu

Acest condiment este cunoscut si sub numele de chimen negru sau seminte de nigella. In retetele turcesti este folosit pentru a fi presarat pe paine, prajituri sau alte preparate de patiserie inainte de coacere.

Sofranul

Va poate atrage atentia insa sofranul turcesc nu este sofranul la care v-ati putea astepta ci este un sofran uscat care are foarte putina aroma sau culoare. Pentru sofranul adevarat trebuie sa cautati sofran iranian, insa trebuie si sa va asteptati sa platiti putin mai mult.

Ce altceva mai puteti cumpara de la Piata de Mirodenii din Instabul?

Pe langa mirodenii se mai gasesc ceaiuri de fructe, iasomie si trandafir. De asemenea mai puteti gasi rahat turcesc de toate culorile si cu toate aromele, diferite ierburi medicinale, fructe uscate, miere si baclava, sapunuri din ulei de masline, cafea turceasca si multe alte marfuri interesante.

Cat ar trebui sa platiti pentru cumparaturile de la Bazarul Egiptean?

Unele preturi sunt scrise pe produse, insa se pot negocia putin pentru ca oricum preturile de aici sunt putin mai mari decat in alte zone din oras. Printre cele mai mari magazine din bazar se numara Malatya Pazari, Ucuzcular, Ayer Kaur, Arifoglu si Urfa Pazari.

Bazarul Egiptean din Istanbul Bazarul Egiptean din Istanbul

Orar:
Bazarul Egiprean este deschis intre orele 9:00 si 19:00 in fiecare zi cu exceptia sarbatorilor relgioase si zilelor libere legale.

Transport:
La Bazarul Egiptean puteti ajunge cu tramvaiul pana la Eminonu, apoi traversati piata cu Noua Moschee de pe stanga, mergeti inainte pe strada ingusta cu vanzatorii de branza, carne uscata si nuci iar apoi faceti stanga si ati intrat in bazar.

Vizualizari: 5087