Muzeul Pera din Istanbul


Muzeul Pera din Istanbul are printre exponatele sale cel mai celebru tablou din istoria artei turcesti. Este vorba despre "Dresorul de testoase", opera lui Osman Hamdi Bey.

Muzeul Pera este un muzeu privat, gazduit de o cladire ce dateaza din secolul al XIX-lea si care a fost candva istoricul Hotel Bristol. Cladirea a fost proiectata de arhitectul Achille Manoussos iar muzeul a fost infiintat de fundatia Suna si Inan Kirac, fundatie ce detine si Institutul de Cercetare din Istanbul care se gaseste chiar peste drum de muzeu. O combinatie fascinanta de artefacte, arte traditionale, picturi celebre si arta moderna poate fi gasita intre exponatele din acest muzeu de exceptie.

Muzeul Pera din Istanbul
Muzeul Pera din Istanbul

Muzeul Pera din Istanbul are trei expozitii permanente: Picturi Orientale, Instrumente de masurat din Anatolia si Faianta si Ceramica Kutahya. Exista si expozitii temporare ce sunt organizate pe ultimele trei etaje.

Expozitia de picturi orientale include opere de arta ale unor artisti europeni ce au fost inspirati de cultura otomana. Expozitia de instrumente din Anatolia contine mii de obiecte si instrumente folosite la masurat si cantarit, toate provenind din centrul Anatoliei. Cea de-a treia expozitie permanenta expune ceramica si faianta decorativa de Kutahya, un oras celebru pentru artizanii de aici. Exista in cadrul expozitiei si o sectiune dedicata cafelei turcesti.

Printre expozitiile temporare organizate in trecut la Muzeul Pera din Istanbul se numara cateva foarte importante: Goya in 2012, Andy Warhol in 2014 sau expozitii dedicate altor artisti extrem de importanti cum ar fi Rembrandt, Joan Miro, Pablo Picasso, Fernando Botero, Frida Kahlo sau Diego Rivera.

Dresorul de testoase de Osman Hamdi Bey

Cea mai celebra pictura din istoria artei din Turcia, Dresorul de testoase, este capodopera turceasca cea mai scumpa. A fost cumparata in anul 2004 pentru 3.5 milioane de dolari si infatiseaza un barbat in varsta imbracat in haine traditionale religioase otomane. Dresorul are un flaut cu care incearca sa le dreseze pe testoase. Simbolistica tabloului este legata de perioada in care a fost pictat, o perioada extrem de tulburata din punct de vedere social si politic in Imperiul Otoman. Rezistenta la schimbare si ineficienta reformelor introduse la acea vreme de sultan au dus mai tarziu la tulburari majore si intr-un final la destramarea Imperiului Otoman.

Dresorul de testoase de Osman Hamdi Bey
Dresorul de testoase de Osman Hamdi Bey

Dupa vizitarea muzeului va puteti opri pentru cateva momente la cafeneaua muzeului pentru o prajitura sau ceva de baut. Ocazional aici se organizeaza si proiectii de film sau mici evenimente muzicale.

Orar:
Muzeul Pera este deschis de marti pana sambata de la 10:00 AM pana la 07:00 PM si duminica de la 12:00 PM la 06:00 PM.

Preturi:
Intrarea costa 20 de lire turcesti. Vinerea intre orele 06:00 PM si 10:00 PM intrarea este gratuita pentru toti vizitatorii. Muzeul Pera face parte si din programul Noaptea Muzeelor cand e deschis pana la miezul noptii si ofera intrarea gratuita, tot atunci organizindu-se si diferite concerte sau reprezentatii artistice.

Locatie:
Din Piata Taksim mergeti pe Istiklal Caddesi, iar foarte aproape de capat faceti dreapta pe Asmali Mescit Caddesi. La prima intersectie faceti iar dreapta, treceti de hotelul Pera Palace Istanbul, si vezi vedea Muzeul Pera pe partea dreapta.

Vizualizari: 743