Parcul Gulhane din Istanbul


Parcul Gulhane se traduce in turca prin Parcul Casa Trandafirilor. Este cel mai vechi parc din Istanbul si in acelasi timp unul dintre cele mai mari. Situat in apropiere de Palatul Topkapi, secole la randul parcul a fost practic o gradina a palatului imperial otoman si nu a fost deschis publicului.

In anul 1912 Parcul Gulhane a fost deschis publicului si de atunci este unul dintre cele mai frumoase parcuri urbane. Parcul Gulhane are o multime de nuci si stejari vechi de sute de ani fiind o adevarata oaza de verdeata in mijlocul unui oras aglomerat. Parcul Gulhane este inconjurat de o multime de alte obiective turistice si unele dintre cele mai importante muzee din Istanbul.

Parcul Gulhane din Istanbul Parcul Gulhane din Istanbul

Cel mai vechi monument cunoscut in Istanbul este Columna Gotilor ce dateaza cel mai probabil din secolul al III-lea si aceasta poate fi vazuta in Parcul Gulhane. Are o inaltime de 18 metri, este din marmura si cel mai probabil a fost ridicata pentru a comemora o victorie impotriva invaziei gotilor. Inscriptia ce se gaseste la baza columnei, "Fortunae reduci ob devictus gothos" s-ar traduce traduce astfel: "Pentru Fortuna, cea care ne-a adus victoria asupra gotilor".

Columna Gotilor din Parcul Gulhane Columna Gotilor din Parcul Gulhane

In anul 1839 in era otomana, Edictul Tanzimat, o proclamatie data de Imparatul Abdulmecid I si reformele din perioada urmatoare care au vizat modernizarea Imperiului Otoman, a fost citit in Parcul Gulhane. De aceea aceasta proclamatie poarta numele de Edictul Gulhane.

In lunile martie sau aprilie, are loc Festivalul Lalelor din Istanbul. In timpul acestui festival, Parcul Gulhane este decorat cu milioane de lalele ceea ce creaza un peisaj incredibil. La fel se intampla si cu alte locuri si parcuri din Istanbul printre care si Piata Sultanahmet.

Lalele in Parcul Gulhane Lalele in Parcul Gulhane

Parcul Gulhane este unul dintre putinele parcuri din peninsula istorica a orasului Istanbul si este o locatie perfecta pentru o plimbare dar si pentru cei care practica jogging-ul si sunt cazati in apropiere de Sultanahmet.

Locatie:
Cel mai usor se poate ajunge la Parcul Gulhane cu tramvaiul T1 pana la statia Gulhane care se afla chiar in fata intrarii in parc.

Vizualizari: 1670