Muzeul de Arheologie din Istanbul


Muzeul de Arheologie din Istanbul are in custodie peste un milion de exponate si este primul muzeu ce a fost fondat in toata istoria Imperiului Otoman.

Complexul Muzeului de Arheologie este poate unul dintre obiectivele turistice din Istanbul care se "bucura" de cea mai mica popularitate si recunoastere, ceea ce reprezinta un lucru nedrept. Complexul muzeal este format de fapt din trei muzee: Muzeul de Arheologie, Muzeul Orientului Antic si Muzeul de Arta Islamica.

Muzeul de Arheologie din Istanbul Muzeul de Arheologie din Istanbul

Muzeul de Arheologie a fost fondat de pictorul Osman Hamdi Bey (puteti admira una dintre cele mai celebre opere ale sale, Dresorul de testoase, la Muzeul Pera) in anul 1875, ca o modalitate de protest impotriva plecarii din Turcia a numeroase artefacte spre muzeele din Occident.

Exista o bogatie nemasurata de exponate in cadrul muzeului, obiecte de arta apartinand civilizatiilor si culturilor asiriana, hitita, egipteana, greaca, romana, bizantina si otomana. Mai jos va prezentam cateva dintre exponatele pe care nu ar trebui sa le ratati in vizita la Muzeul de Arheologie din Istanbul.

Ce nu trebuie sa ratati la Muzeul Orientului Antic

Muzeul Orientului Antic este parte a Muzeului de Arheologie din Istanbul si gazduieste la randul sau cateva comori inestimabile.

Tratatul din Kadesh

Acesta este cel mai vechi tratat de pace din lume. Este redactat in scriere cuneiforma si a fost semnat in urma luptei de la Kadesh din anul 1274 i.C. Batalia a avut loc intre egipteni si hititi. Ambele tabere au suferit pierderi importante insa nici una nu a reusit sa se impuna in mod decisiv, nici in aceasta lupta dar nici in razboiul care a continuat ani la randul. Desi se numeste tratatul de la Kadesh el a fost semnat la 15 ani de la batalia care a avut loc acolo, in anul 1258 i.C. Cel mai probabil cei doi regi nu s-au intalnit in persoana pentru a il semna, toate negocierile avand loc prin intermediari. Cuvantul Kadesh nu se gaseste in textul tratatului. Acest tratat de pace mai este cunoscut si sub numele de Tratatul Etern sau Tratatul de Argint.

Tratatul din Kadesh Tratatul din Kadesh

Versiunea egipteana a tratatului a fost gravata in hieroglife pe peretii a doua temple apartinand Faraonului Ramses al II-lea din Teba: Ramesseum si Templul din Karnak. Scribii care au gravat acest tratat au inclus descrieri ale figurilor si sigiliilor care se gaseau pe tablele pe care hititii le-au trimis la semnat.

Cel mai vechi poem de dragoste din lume

Cel mai vechi poem de dragoste dateaza din era babiloniana si incepe astfel:

"Mire, dragul inimii mele,
Buna este frumusetea ta, dulce ca mierea,
Leu, dragul inimii mele,
Buna este frumusetea ta, dulce ca mierea."

Poemul este scris pe o tableta din argila careia arheologii i-au dat un nume deloc romantic: "Istanbul #2461". Autorul este necunoscut dar se crede ca acest poem a fost recitat de o mireasa a Regelui Sumerian Shu-Sin, care a condus intre anii 2037 si 2029 i.C.

Ce nu trebuie sa ratati la Muzeul de Arheologie din Istanbul

  • Sarcofagul Lician din Sidon. Acest sarcofag este decorat cu scene din mitologia greaca dar si cu centauri, sfinxi sau vulturi.

  • Sarcofagul lui Alexandru. A fost descoperit in necropola din Sidon si este extrem de bine pastrat. Este decorat cu scene infatisandu-l pe Alexandru cel Mare insa se crede ca de fapt contine ramasitele lui Abdalonymus, regele Sidonului.

  • Sarcofagul lui Alexandru - detaliu Sarcofagul lui Alexandru - detaliu

  • Expozitia Istanbul in Istorie. Aceasta expozitie ofera o imagine completa asupra istoriei acestui oras atat de complex. In cadrul expozitiei puteti vedea si o parte din lantul care era folosit pentru a bloca accesul pe canalul Cornul de Aur in timpul epocii bizantine.

  • Muzeul Troia din cadrul Expozitiei dedicata Anatoliei si Troiei merita si el o vizita; aici pot fi vazute multe artefacte descoperite in Troia.

Ce nu trebuie sa ratati la Muzeul de Arta Islamica

  • Faianta Mihrab adusa de la Karamanglu Ibrahim Bey Imaret, o bucatarie publica ce a fost construita in 1432.

  • Fantana Tineretii a Sultanului Murat al III-lea. Aceasta dateaza din 1590 si este montata pe peretele din ultima camera a muzeului.

Muzeul de Arta Islamica - Pavilionul cu faianta Muzeul de Arta Islamica - Pavilionul cu faianta

Orar:
Muzeul de Arheologie este deschis de marti pana duminica de la 09:00 AM la 07:00 PM.

Preturi:
Intrarea costa 20 de lire turcesti insa este gratuita cu Cardul Istanbul Museum Pass.

Locatie:
Cel mai usor se ajunge aici cu tramvaiul pana la Gulhane, de unde mai mergeti putin pe jos. Muzeul se afla de fapt chiar in Parcul Gulhane.

Vizualizari: 1824