Muzeul de Arheologie din Istanbul

Muzeul de Arheologie din Istanbul are in custodie peste un milion de exponate si este primul muzeu ce a fost fondat in toata istoria Imperiului Otoman.

Complexul Muzeului de Arheologie este poate unul dintre obiectivele turistice din Istanbul care se "bucura" de cea mai mica popularitate si recunoastere, ceea ce reprezinta un lucru nedrept. Complexul muzeal este format de fapt din trei muzee: Muzeul de Arheologie, Muzeul Orientului Antic si Muzeul de Arta Islamica.

Muzeul de Arheologie din Istanbul
Muzeul de Arheologie din Istanbul - Cladirea principala

Muzeul de Arheologie a fost fondat de pictorul Osman Hamdi Bey (puteti admira una dintre cele mai celebre opere ale sale, Dresorul de testoase, la Muzeul Pera) in anul 1875, ca o modalitate de protest impotriva plecarii din Turcia a numeroase artefacte spre muzeele din Occident.

Exista o bogatie nemasurata de exponate in cadrul muzeului, obiecte de arta apartinand civilizatiilor si culturilor asiriana, hitita, egipteana, greaca, romana, bizantina si otomana. Mai jos va prezentam cateva dintre exponatele pe care nu ar trebui sa le ratati in vizita la Muzeul de Arheologie din Istanbul.

Ce nu trebuie sa ratati la Muzeul Orientului Antic

Muzeul Orientului Antic este parte a Muzeului de Arheologie din Istanbul si gazduieste la randul sau cateva comori inestimabile.

Tratatul din Kadesh

Acesta este cel mai vechi tratat de pace din lume. Este redactat in scriere cuneiforma si a fost semnat in urma luptei de la Kadesh din anul 1274 i.C. Batalia a avut loc intre egipteni si hititi. Ambele tabere au suferit pierderi importante insa nici una nu a reusit sa se impuna in mod decisiv, nici in aceasta lupta dar nici in razboiul care a continuat ani la randul. Desi se numeste tratatul de la Kadesh el a fost semnat la 15 ani de la batalia care a avut loc acolo, in anul 1258 i.C. Cel mai probabil cei doi regi nu s-au intalnit in persoana pentru a il semna, toate negocierile avand loc prin intermediari. Cuvantul Kadesh nu se gaseste in textul tratatului. Acest tratat de pace mai este cunoscut si sub numele de Tratatul Etern sau Tratatul de Argint.

Tratatul din Kadesh
Tratatul din Kadesh - cel mai vechi tratat din lume

Versiunea egipteana a tratatului a fost gravata in hieroglife pe peretii a doua temple apartinand Faraonului Ramses al II-lea din Teba: Ramesseum si Templul din Karnak. Scribii care au gravat acest tratat au inclus descrieri ale figurilor si sigiliilor care se gaseau pe tablele pe care hititii le-au trimis la semnat.

Cel mai vechi poem de dragoste din lume

Cel mai vechi poem de dragoste dateaza din era babiloniana si incepe astfel:

"Mire, dragul inimii mele,
Buna este frumusetea ta, dulce ca mierea,
Leu, dragul inimii mele,
Buna este frumusetea ta, dulce ca mierea."

Poemul este scris pe o tableta din argila careia arheologii i-au dat un nume deloc romantic: "Istanbul #2461". Autorul este necunoscut dar se crede ca acest poem a fost recitat de o mireasa a Regelui Sumerian Shu-Sin, care a condus intre anii 2037 si 2029 i.C.

Ce nu trebuie sa ratati la Muzeul de Arheologie din Istanbul

Ce nu trebuie sa ratati la Muzeul de Arta Islamica

Muzeul de Arta Islamica
Muzeul de Arta Islamica - Pavilionul cu faianta

Orar:
Muzeul de Arheologie este deschis de marti pana duminica de la 09:00 AM la 07:00 PM.

Preturi:
Intrarea costa 20 de lire turcesti insa este gratuita cu Cardul Istanbul Museum Pass.

Locatie:
Cel mai usor se ajunge aici cu tramvaiul pana la Gulhane, de unde mai mergeti putin pe jos. Muzeul se afla de fapt chiar in Parcul Gulhane.

3

Obiective turistice Istanbul