Galeria Uffizi Florenta


Galeria Uffizi este cel mai cunoscut muzeu din Florenta. Colectia sa de pictura renascentista, gazduita de un palat din secolul al 16-lea, este cu adevarat deosebita si contine lucrari ale celor mai celebri pictori ai epocii, inclusiv Michelangelo, da Vinci si Botticelli.

Palatul Uffizi, Florenta

Palatul Uffizi - Palazzo degli Uffizi – a fost construit intre anii 1560 si 1580 pentru a gazdui organismele administrative ale ducelui Cosimo I de Medici. Cladirea extrem de eleganta a fost proiectata de arhitectul preferat al ducelui, Giorgio Vasari, cel care a facut cladirea in forma de U cu doua galerii lungi legate intre ele de o mica galerie cu arcade ce are fata orientata spre raul Arno.

Prin ridicarea palatului s-a creat o curte foarte lunga ce astazi este numita Piazza degli Uffizi. Fatadele Palatului Uffizi ce marginesc aceasta curte sunt decorate cu niste nise ce contin statui ale unor importante figuri istorice.

Galeria Uffizi din Florenta Galeria Uffizi din Florenta

In 1565, chiar inainte ca Palatul Uffizi sa fie terminat, Vasari a legat cladirea de cladirea invecinata numita Palazzo Vecchio si de Palazzo Pitti ce se afla peste rau, pentru ca cei din familia conducatoare sa nu fie nevoiti sa iasa in exterior pentru a se desplasa intre aceste cladiri. In 1583, Palatul Uffizi a fost legat si de terasa de la Loggia dei Lanzi, perimitand Familiei Medici sa participe la evenimentele din Piazza della Signoria fara a isi parasi palatele.

Pe timpul verii, curtea poate fi foarte aglomerata si animata cantareti stradali sau de pictori dornici de afirmare. Piazza degli Uffizi este locul prin care se intra la Galeria degli Uffizi, cel mai important muzeu din Florenta.

Galeria Uffizi - cel mai cunoscut muzeu din Florenta

Galeria Uffizi gazduieste cea mai mare colectie din lume de arta renascentista, majoritatea pieselor fiind achizitionate de membri ai familiei Medici in secolele 16 si 17. Francesco I de Medici, succesorul lui Cosimo I, a decis ca etajul superior al Palatului Uffizi sa fie folosit pentru a expune colectia de arta a familiei, dand astfel nastere primei galerii de arta din lume.

Succesorii sai au extins colectia pana in 1737, cand Ana Maria Luisa de Medici, ultimul vlastar al familiei Medici, a donat operele de arta cetatenilor orasului Florenta. Membrii ai familiei de Medici au angajat foarte des artisti locali, de aceea nu este un lucru surprinzator ca toti artistii din Toscana sunt reprezentati in colectia muzeului – Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci si Michelangelo. Si alti maestri cum ar fi Raphael, Caravaggio, Rubens, Van Dyck si Rembrandt, au opere expuse in Galeria Uffizi.

Printre cele mai cunoscute opere de la Uffizi se numara “Nasterea lui Venus” de Botticelli si portretele ducelui si ducesei de Urbino, considerate ca fiind primele portrete renascentiste. Muzeul detine si o colectie de statui din timpul Imperiului Roman – pe care artistii renascentisti le foloseau in dese randuri ca model – si o colectie de picturi gotice – multe cu influente bizantine – din secolele 13 si 14.

Adresa:
Loggiato degli Uffizi, 6
Florenta, Italia

Orar:
Marti - Duminica: 8:15 - 18:50
Inchis luni, 1 ianuarie, 1 mai, 25 decembrie.

Preturi:
Pret intreg: 14 €
Pret redus: 10,75 €
taxa de rezervare - 5,45 €

Vizualizari: 1388