Biserica si Muzeul Orsanmichele Florenta


Orsanmichele este o biserica situata in centrul orasului Florenta, foarte aproape de Pizza della Signoria. Cladirea a fost inital construita pentru a servi drept piata de grau in secolul al 14-lea. In zilele noastre parterul serveste drept biserica iar etajul gazduieste un mic muzeu.

Orsanmichele a fost construita in 1337 drept piata de grau. La acel moment a inlocuit o alta piata de grau ce fusese distrusa de foc in 1304. Numele provine de la „orto de San Michele”, ce provine de la gradina de legume a paracliserului San Michele peste care piata de grau a fost construita.

Biserica si Muzeul Orsanmichele Florenta Biserica si Muzeul Orsanmichele Florenta

La scurt timp dupa ce noua cladire a fost terminata, aparitii misterioase ale Maicii Domnului au fost raportate, iar intr-un mod si mai miraculos, o pictura a aparut pe una dintre coloanele de sustinere ale pietii. Un fel de cort a fost construit in 1359 pentru a proteja acest desen. Aceasta serie de miracole a inceput sa atraga tot mai multi pelerini astfel ca in 1380 s-a decis mutarea pietei in alta parte si transformarea acestui spatiu intr-o biserica. Arcadele deschise de la etajele superioare au fost zidite cu caramizi si parterul a fost transformat in biserica.

In 1339, dupa miraculoasele si misterioasele aparitii, consiliul local a lansat ideea de a infrumuseta si impodobi intr-un fel cladirea. O serie de nise au fost create si fiecare dintre breslele mai importante din Florenta au fost rugate sa doneze cate o statuie a sfantului care le patroneaza. Datorita izbucnirii epidemiei de ciuma, finalizarea statuilor avea sa dureze insa pana in secolul al 15-lea. Statuile ce pot fi vazute astazi in aceste nise sunt insa niste replici, originalele gasindu-se in muzeul ce se afla la etajele superioare. Zidurile exterioare sunt decorate cu o serie de medalioane frumos ornamentate ce reprezinta fiecare una dintre breslele florentine.

Datorita destinatiei initiale pentru care a fost conceputa cladirea, aceea de servi drept piata de grane, biserica are o asezare si o organizare a interiorului destul de neobisnuite. In locul unui naos central sunt doua naosuri despartite de o galerie centrala. Cel mai impresionant obiect sau artefact din interiorul bisericii este cortul menit sa protejeze icoana, construit de Andrea Orcagna intre anii 1338 si 1359. Acest obiect este din marmura decorata cu pietre semipretioase, sticla si aur.

Orsanmichele gazduieste si un mic muzeu la etajele superioare a carui colectie este formata in principal din sculpturile bisericii, inclusiv cele ce in trecut se aflau in nisele de pe exteriorul cladirii. De la ultimul etaj al muzeului turistii se pot bucura de o priveliste de exceptie spre centrul istoric al orasului Florenta.

Adresa:
Via Arte della Lana, colt cu Via Calzaiouli
50122 Florenta

Orar:
Biserica este deschisa de marti pana duminica in intervalul 10:00 – 17:00.
Muzeul este deschis luni de la 10:00 a.m. la 5:00 p.m.

Preturi:
Intrarea este gratuita

Transport:
Autobuz – linia A

Vizualizari: 489