Loggia dei Lanzi din Florenta


Loggia dei Lanzi este o superba galerie cu arcade care a fost construita in secolul al 14-lea in Piazza della Signoria chiar in fata unui alt obiectiv turistic de marca din Florenta, Palazzo Vecchio.

Scopul original al acestei galerii a fost sa protejeze demnitarii de ploaie si alte intemperii in timpul unor ceremonii oficiale sau alte evenimente si intalniri publice. Astazi gazduieste o serie de statui, cea mai cunoscuta fiind cea a lui Perseu dupa ce a ucis Meduza.

Loggia dei Lanzi din Florenta Loggia dei Lanzi din Florenta

Galeria cu trei arcade largi a fost construita intre 1376 si 1382 de arhitectul florentin Simone di Grancesco Talenti si de un alt arhitect nascut in Lombardia, Benci di Cione Dami. Galeria deschisa si excelent proportionata a fost proiectata in stil gotic tarziu, un precursor clar al altui stil care avea sa devina extrem de popular in Florenta, stilul Renascentist. Michelangelo, unul dintre cei mai celebri exponenti ai stilului renascentist si un artist desarvasit, a propus chiar ca aceasta galerie sa fie extinsa de-a lungul tuturor laturilor de la Piazza della Signoria, dar Cosimo I de Medici, ducele Florentei, a decis intr-un final ca aceasta lucrare ar avea costui prea ridicate. Loggia dei Lanzi este numita astfel dupa garzile personale ale lui Cosimo I, niste lancieri elvetieni cunoscuti sub numele de Lanzi - un cuvant derivat din germanul Landsknecht. Pentru o perioada de timp, in jurul anului 1527, membrii garzii au fost gazduiti in Loggia.

Loggia dei Lanzi este acum o colectie de arta in aer liber cu un numar impresionant de sculpturi din perioada Renascentista si cea a Imperiului Roman. Traditia de a plasa statui in Loggia dei Lanzi a inceput inca din 1494 cand florentinii i-au expulzat pe membrii familiei de Medici, familie ce stapanise orasul pentru mai bine de 150 de ani. Pentru a celebra victoria revoltei lor impotriva fostilor conducatori, cetatenii Florentei au transportat statuia lui Donatello, Judith si Holofernes din palatul familei Medici in piata din fata de la Palazzo Vecchio. Alegerea acestei statui din bronz nu a fost intamplatoare; statuia infatiseaza o femeie ce decapiteaza un tiran si simboliza sfarsitul dominatiei Familiei Medici in orasul Florenta.

Casa de Medici si-a recapatat insa puterea in Florenta si ducele Cosimo I l-a angajat pe Bevenuto Cellini sa creeze o sculturi care il infatisa pe eroul mitic Perseu dupa ce decapitase Meduza. Dupa terminarea sa in 1554, statuia a fost amplasata in Loggia dei Lanzi ca un avertisment pentru potentialii inamici ai ducelui. Astazi, statuia de bronz a lui Perseu este inca principalul punct de atractie de la Loggia dei Lanzi, desi colectia de statui s-a extins de-a lungul timpului cu alte piese impresionante. Una dintre capodopere este “Rapirea Sabinelor”, un grup de statui din marmura ce au fost create in 1585 de sculptorul flamand cunoscut sub numele sau italian, Giambologna. O alta statuie a aceluiasi sculptor este cea care-l infatiseaza pe Hercule ucigand centaurul Nessus. A fost create in 1599 dar a fost adusa in Loggia dei Lanzi abia in 1841. Mai exista doua grupuri de sculpturi in centrul loggiei, o statuie Romana restaurata in secolul al 16-lea si amplasata aici in 1838 si “Rapirea lui Polyxena”, o alta sculptura ce dateaza din secolul al 19-lea creata de artistul italian Pio Fedi.

Alte sase sculpturi – cunoscute sub numele de Sabine – se afla in partea din spate de la Loggia dei Lanzi. Statuile romane din marmura ce infatiseaza figuri de femei, au fost amplasate aici in 1789. Intrarea de la Loggia este flancata de doua statui masive din marmura ale unor lei. Leul din dreapta cum se vede dinspre Piazza della Signoria dateaza din Antichitate, in timp ce cel din stanga a fost creat in 1598 de sculptorul italian Vacchi si amplasat aici in 1789.

Adresa:
Piazza della Signoria
I-50100 Florenta, Italia

Transport:
Autobuz: 3, 13, 14, 15, 18, 19, 23, 31, 32

Vizualizari: 896