Muzeul Bargello din Florenta


Bargello a fost construit in secolul al 13-lea pentru a gazdui magistratura din Florenta. Astazi este locul in care se gaseste una dintre cele mai impresionante colectii de sculptura renascentista, cu o serie de camere exclusiv dedicate unor mari artisti cum ar fi Michelangelo, Donatello, Giambologna sau Cellini.

Palazzo del Bargello

Palazzo del Bargello a fost construit in anul 1255 pentru a gazdui Podesta, magistratura orasului. Proiectul sau ii este atribuit marelui arhitect Vasari si lui Lapo Tedesco, tatal unui arhitect si mai cunoscut pe nu Arnolfo di Cambio. Cladirea si planul sau au fost concepute in asa fel incat sa incorporeze si alte cladiri mai vehci, deja existente, cum ar fi turnul Boscoli ce dateaza din secolul al 12-lea. De-a lungul secolelor cladirea a suferit numeroase modificari, dar inca are aparenta unei cladiri medievale.

Dupa ce functionarea sa ca sediu al magistraturii a fost intrerupta de Cosimo I, cladirea a devenit sediul politiei, cunoscuta sub nuele de Bargello; de aici a aparut si numele cladirii. A fost folosita un timp si pe post de inchisoare iar in anul 1865, dupa un amplu proiect de renovare, Bargello a fost inaugurat drept unul dintre primele muzee nationale ale Italiei.

Muzeul Bargello din Florenta Muzeul Bargello din Florenta

Muzeul Bargello Florenta

Muzeul Bargello are o  colectie impresionanta ce contine o serie de sculpturi foarte importante renascentiste, care au fost candva in proprietatea familiei Medici. Intrarea in muzeu duce spre curtea interioara unde criminalii erau executati pana in anul 1786. Zidurile sunt decorate cu blazoane ale unor inalti oficiali sau ale districtelor orasului.

Camera foarte mare de langa scara din curtea interioara este cunoscuta drept camera Michelangelo. Gazduieste o serie de sculpturi cum ar fi Bahus si Brutus, dar si cateva opere din secolul al 15-lea ale unor artisti ca Giambologna, Vicenzo de Rossi si Benvenuto Cellini. Scara din curtea interioara duce spre o galerie cu arcade cunoscuta sub numele de Verone, unde se gasesc cateva sculpturi din marmura ale lui Giambologna, un artist flamand care a lucrat in Florenta aproape toata viata.

Cea mai interesanta camera de la erajul al doilea este camera Donatello, ce gazduieste cea mai celebra statuie a muzeului, David, o capodopera din bronz a lui Donatello. Turnata in 1450, a fost prima statuie nud creata de un artist vestic dupa Antichitate. O alta atractie din camera Donatello sunt panourile create ca participare la un concurs de design pentru usile baptisteriei.

Expozitia de la etajul al treilea al Muzeului Bargello prezinta armuri ce se purtau intre secolele 13 si 17. Muzeul are de asemenea o serie de colectii interesante de ceramica, bibelouri din fildes, numismatica si alte obiecte de arta.

Adresa:
Via del Proconsolo, 4
Florenta, Italia

Orar:
Luni-Duminica:  8:15-14:00
Este inchis de Anul Nou, Craciun si 1 mai.

Preturi:
Adulti: 4.00 €
Taxa de rezervare (optionala): 3.00 €
Reduceri pentru cetatenii Uniunii Europene cu varste intre 18 si 25 de ani de 50%
Cetatenii Uniunii Europene sub 18 ani au intrare gratuita.

Vizualizari: 697