Florenta – Comoara Renascentismului


Majoritatea turistilor care viziteaza capitala Toscanei sunt coplesiti de opulenta Florentei si folosesc tot timpul acordat unei vacante in oras mergand de la o capodopera la alta, minunandu-se de excesul de geniu prezent la fiecare pas. Este si normal deoarece leaganul Renascentismului si orasul familiei Medici (familia celor mai progresivi patroni ai artei) gazduieste unele dintre cele mai de pret comori ale umanitatii.

Orasul Florenta poate fi considerat locul de nastere al Renasterii. Familia De Medici a adus aici o multime de artisti care au schimbat complet istoria artei.

Podul Vechi din Florenta Podul Vechi din Florenta

Inainte de toate, Florenta este un oras incredibil de frumos. Un manunchi de acoperisuri rosiatice si splendori renascentiste, orasul capitala a Toscanei salasluieste printre dealurile viticole din zona Chianti. Florenta abunda de palate vechi, domuri ondulate, biserici splendide pline de opere de arta de cea mai inalta clasa si galerii de arta cunoscute in toata lumea, cum ar fi Galeriile Uffizi.

Cu centrul sau istoric ce a fost introdus pe lista Patrimoniului Universal UNESCO si cu arhitectura intr-adevar deosebita, Florenta are foarte multe lucruri care merita vazute si care ofera motive suficiente pentru un city break sau chiar pentru o vacanta prelungita. Singurul dezavantaj al existentei acestor splendori este numarul enorm de turisti care roiesc in zonele de interes, cu precadere pe perioada verii.

Florenta este capitala regiunii Toscana si unul dintre orasele cele mai importante din punct de vedere istoric. Plin de cladiri renascentiste, biserici minunate si palate enorme, Florenta este un oras cufundat in cultura iar atmosfera sa nu s-a schimbat prea mult din secolul al 16-lea. Situat pe malurile raului Arno, Florenta continua sa uimeasca turistii prin frumusetea sa pura, mai ales cand este admirata din locuri ca Basilica di Santa Croce si din celebra Basilica di Santa Maria del Fiore (Duomo).

Informarea turistica este disponibila pentru cei care viziteaza orasul in locuri ca Borgo Santa Croce, Piazza della Stazione, Via Cavour si in interiorului Aeroportului Amerigo Vespucci. Ca regula generala, se poate spune ca in Florenta hotelurile sunt scumpe, desi in unele perioade pot fi gasite si hoteluri ieftine in Florenta, sau se pot gasi anumite oferte ieftine de cazare. Cazarea in Florenta poate fi greu de gasit in lunile cele mai ocupate din an, de aceea in general se recomanda rezervarea din timp.

Ca multe mari orase, Florenta este cladita pe malurile unui rau mare, raul Arno. Acest rau care strabate orasul poate fi traversat prin multe locuri, dar fara indoiala cel mai de seama dintre toate este Ponte Vecchio, cel mai vechi pod din Florenta, construit in 1345. Puternica familie Medici, care a preluat puterea in anii 1430, a detinut puterea pentru sute de ani, influentand in mod substantial infatisarea orasului. Membrii ai acestei familii conducatoare au finantat o multime de cladiri, piete si gradini care inca pot fi vazute si astazi si care sunt pline de caracterul acelor vremuri. Multi dintre artistii de seama ai omenirii au contribuit si ei la desavarsirea frumusetii Florentei, printre acestia numarundu-se Michelangelo, Donatello si Leonardo Da Vinci.

Orasul Florenta este destul de compact, multe dintre obiectivele turistice gasindu-se comasate in cateva zone, ceea ce face posibila vizitarea tuturor atractiilor pe jos. De fapt este posibil ca turistii sa traverseze intregul centru vechi al orasului in aproximativ jumatate de ora.