Sfaturi practice Florenta


Cateva sfaturi pentru o vacanta mai linistita la Florenta

Siguranta

Florenta este un oras extrem de sigur. Ca orice oras in care afluenta de turisti este foarte mare, exista totusi riscul aparitiei hotilor de buzunare sau al comerciantilor care incearca sa profite de naivitatea celor veniti sa viziteze comorile renascentiste ale Florentei. Turistii care doresc sa raporteze diverse furturi o pot face la principala sectie de politie (055 4 97 71; Via Zara 2). Sectia de politie din Piazza dei Ciompi este poate cea mai obisnuita sa lucreze cu turistii care au avut probleme cu hotii de buzunare. Aceasta se afla la adresa Via Pietrapiana si e deschisa intre 8:30 a.m. si 7:30 p.m. in timpul saptamanii iar sambata pana 1:30 pm.

Servicii de urgenta din Florenta

Ambulanta: 118
Pompieri (Vigili del fuoco): 115
Politia militara (carabinieri): 112
Politia(polizia): 113

Ca in toata Italia, este bine sa nu lasati lucruri de valoare la vedere in masina. Este bine sa nu le lasati deloc. Masinile straine sau cele inchiriate sunt tintele cele mai dese ale hotilor. Daca aveti asigurare si se intampla sa va sparga masina, raportati la politie si obtineti o hartie scrisa din partea lor pentru a putea mai apoi folosi asigurarea.

Sanatate si urgente medicale

Cetatenii romani, ca membrii ai Uniunii Europene beneficiaza de aceleasi gratuiti in serviciile medicale de urgenta ca si italienii. In caz de probleme medicale este indicat sa va adresati si consulatului roman la Florenta pentru a va oferi asistenta.

Serviciul medical turistic – (055 47 54 11; Via Lorenzo II Magnifico 59) este deschis non-stop, nefiind nevoie de programare. Doctorii de la acest serviciu vorbesc engleza, franceza si germana.

Consulatul Romaniei din Florenta

Consulatul Romaniei la Florenta se afla pe strada Borgo Pinti, 20. Telefon: 055 240 601/fax: 055 248 0261. Consultatul are relatii cu publicul doar cu programare, neavand un program de lucru cu publicul.

Bacsisuri

Restaurantele au in general incluse in pret taxele pentru servicii, asadar nu este neaparat necesar sa lasati bacsis. Se obisnuieste insa sa se lase o suma mica, pana intr-un euro de persoana. Daca pe bon nu exista insa trecuta o taxa de servire, clientul poate lua in calcul un bacsis de 10%. In baruri italienii lasa mai mereu tot restul foarte mic drept bacsis, de multe ori chiar 10 sau 5 centi.

In targuri si piete va puteti negocia cu comerciantii si puteti obtine preturi mai bune. In magazine insa acest lucru nu este posibil, cu unele exceptii unde puteti obtine discount-uri daca se intampla sa cumparati cantitati mai mari din produsele vandute. Puteti gasi si preturi mai bune la hoteluri si pensiuni daca stati mai multe zile, asa ca nu ezitati sa intrebati daca puteti beneficia de vreo reducere in acest caz.