Basilica di San Lorenzo din Florenta


Basilica di San Lorenzo a fost in trecut biserica parohiala a Familiei Medici. Membrii acestei familii extrem de bogate si puternice au fost ingropati aici. Biserica proiectata de Filippo Brunelleschi in secolul al 15-lea, este un exemplu timpuriu de arhitectura ecleziastica renascentista.

Basilica di San Lorenzo este una dintre cele mai vechi biserici din Florenta, originile ei putand fi urmarite pana in vremurile Imperiului Roman. Fiind biserica parohiala a Familiei Medici, membrii acestei familii au continuat secole de-a randul sa o infrumuseteze. Infatisarea actuala dateaza din 1419 cand Giovanni de Meidici (Cosimo cel Batran) l-a angajat pe Brunelleschi sa reconstruiasca acest asezamant de cult. Brunelleschi a murit inainte ca reconstructia sa fie terminata si multi alti arhitecti au continuat lucrarile la biserica respectand insa proiectul renascentist al lui Brunelleschi.

Basilica di San Lorenzo Basilica di San Lorenzo

Fatada bisericii este oarecum grosolana datorita faptului ca este inca incompleta. Michelangelo este cel care a creat design-ul din marmura pentru aceasta fatada dar din pacate nu a fost niciodata pus in aplicare. Interiorul in stil renascentist este insa foarte elegant, cu pereti albi si coloane cu arcade de culoare gri. In apropierea altarului sunt doua amvoane din bronz create de Donatello. Acestea sunt ultimele opere create de marele artist. Dupa moartea sa cele doua amvoane din bronz au fost finalizate de studentii sai. O decoratiune din marmura aflata in fata altarului marcheaza locul in care este inmormantat Cosimo cel Batran, primul dintre conducatorii din Familia Medici.

Manastirea si Biblioteca Laurentina

Manastirea construita in 1462 de Manetti are o gradina imprejmuita de garduri vii si rodii. De aici se poate ajunge la biblioteca Medici, cunoscuta si sub numele de Bibliotheca Laurenziana. In 1523 Giulio di Giuliano de Medici, viitorul Papa Clement al VII-lea, l-a angajat pe Michelangelo pentru a proiecta aceasta biblioteca. Constructia a inceput in 1525 dar Michelangelo a parasit Florenta in 1534 si constructia a fost finalizata de alti arhitecti care au urmat proiectele sale. Unul dintre cele mai originale elemente il reprezinta o scara mare din vestibul ce a fost construita in 1559 de Ammannati. Sala de lectura are doua parti cu pupitre proiectate de asemenea de Michelangelo.

Biblioteca detine o selectie impresionanta de manuscrise istorice si carti ce au fost colectionate de Cosimo cel Batran. Colectia a fost marita ulterior de membrii familiei Medici. Printre piesele de capatai ale colectiei se numara Codex Amiatinus, o biblie din secolul al 8-lea si cea mai veche versiune a Naturalis Historia, o enciclopedie romana. In 1571, Cosimo I de Medici a deschis biblioteca publicului larg.

Capelele Medici

Majoritatea membrilor familiei Medici sunt ingropati in capelele Medici, la care se poate ajunge din Piazza Madonna degli Aldobrandini. O scara duce spre Cappella dei Principi (capela printilor). Sase Mari Duci sunt ingropati aici, intr-un dom construit de Buontalenti, o copie in miniatura a faimosului dom al Catedralei din Florenta. Decorarea interiorului a inceput in 1604 dar a durat secole la rand pana cand avea sa fie terminata.

Ultimele decoratiuni din marmura au fost adaugate abia in 1962. Saisprezece blazoane reprezentand cele mai importante orase din Toscana decoreaza capela. Tot aici pot fi vazute si statuile a doi mari Duci, Cosimo al II-lea si Ferdinando I. Planurile de a realiza statuile celorlalti duci nu au fost niciodata duse la bun sfarsit.

Adresa:
Piazza San Lorenzo, Florenta, Italia

Orar:
Biserica: 10:00 a.m. - 5:00 p.m. (orarul se poate schimba)
Capelele Medici: 8:15 a.m. - 13:50 p.m.
Inchis pe 1 mai si in a doua si a patra duminica din fiecare luna si in prima, a treia si a cincea zi de luni din fiecare luna.

Preturi:
Biserica - 3.50 €
Biserica si Biblioteca Laurentina - 6.00 €
Capelele Medici - 6.00 € (poate costa mai mult daca sunt diferite expozitii).

Vizualizari: 2432