Palazzo Vecchio Florenta - Palatul Vechi


Palazzo Vecchio (Palatul Vechi din Florenta) este chiar cladirea care gazduieste primaria orasului Florenta. A fost construit la inceputul secolului al 14-lea sub numele de Palazzo del Popolo, Palatul Poporului. Cladirea cu aspect de fortareata, se afla in Piazza della Signoria, in inima Florentei si este unul dintre cele mai importante obiective turistice din oras.

Piatra de temelie de la Palazzo Vecchio a fost pusa in 1299 dupa ce locuitorii Florentei au decis ca orasul avea nevoie de un nou sediu pentru organele de guvernare, care sa reflecte importanta crescanda a orasului.

Palazzo Vecchio Florenta Palazzo Vecchio Florenta

Turnul Clopotului de la Palazzo Vecchio din Florenta

Cladirea a fost terminata 23 de ani mai tarziu, cand un clopot a fost ridicat in impresionantul turn. Clopotul era tras pentru a anunta intalniri publice sau pentru a avertiza pericolele iminente. Turnul cu o inaltime de 94 de metri – la acea vreme o inaltime cu adevarat impresionanta – se numeste Torre d’Arnolfo dupa sculptorul si arhitectul italian Arnolfo di Cambio, caruia ii este atribuita constructia acestui Palazzo.

Palatul a fost initial cunoscut sub numele de Palazzo del Popolo. Mai tarziu a fost redenumit in Palazzo della Signoria, dupa signori, reprezentantii familiilor importante ce conduceau orasul. Tot de aici vine si numele pietei ce se invecineaza cu palatul. Dupa ce ducele Cosimo I a ajuns la putere in anul 1537, cladirea a fost iarasi redenumita in Palazzo Ducale. Abia dupa ce ducele s-a mutat in Palazzo Pitti, in anul 1550, cladirea a inceput sa fie cunoscuta sub numele de Palazzo Vecchio.

Exteriorul din piatra al palatului nu s-a schimbat mult din secolul al 14-lea. Palazzo Vecchio are doua randuri de ferestre gotice foarte elegante. Deasupra acestor ferestre sunt pictate blazoanele Republicii Florentine. Singura parte a exteriorului palatului ce este decorata este fatada de marmura ce a fost adaugata deasupra intrarii in anul 1528. Inscriptia “Rex regum et Dominus Dominantium” este menita sa aminteasca conducatorilor ca singurul conducator adevarat este Isus Cristos. De o parte si de cealalta a inscriptiei se gaseste cate un leu sculptat.

Interiorul de la Palazzo Vecchio dateaza din timpul domniei lui Cosimo I, care a poruncit redecorarea completa a palatului de catre Vasari, arhitectul curtii Medici. Majoritatea frescelor din palat au fost create de acelasi Vasari. Curtea interioara a fost proiectata in 1453 de Michelozzi Michelozzo. Mica fantana din centru, cu o statuie a unui delfin este o copie facuta de Vasari dupa o alta statuie ce este opera lui Verrocchio. Originalul se afla acum intr-o camera de la etajul al doilea al Palazzo Vecchio. Doua scari impresionante duc spre cea mai importanta camera, Salone dei Cinquecentro (Sala celor cinci sute) de la etajul intai. Sala era folosita pentru intalniri tinute de conducatorii Florentei. Cosimo I le-a cerut intai lui Leonardo da Vinci si Michelangelo sa decoreze sala, dar pana la urma Vasari a fost cel care pictat sala intre anii 1563 – 1565 cu scene ce infatiseaza victoriile lui Cosimo I in fata oraselor Pisa si Siena si nasterea marelui ducat al Toscanei. O alta camera interesanta de la Palazzo Vecchio este Sala dei Gigli situata la etajul al doilea. Peretii sunt decorati cu fresce aurii ale unor demnitari romani.

Adresa:
Piazza della Signoria, Florenta, Italia

Orar:
Vineri - Miercuri: 9:00 a.m. - 7:00 p.m.
Joi: 9:00 a.m. - 2:00 p.m.

Preturi:
tur cu ghid - 21.00 €

Vizualizari: 1417