Palazzo Pitti din Florenta


Palazzo Pitti este un palat mare ce dateaza din secolul 15 situat in Oltrarno, peste rau de centrul istoric al orasului Florenta. Palatul a fost pentru multa vreme resedinta conducatorilor Florentei pana in 1919, cand a fost donata statului Italian, care la randul sau a transformat-o intr-un complex muzeal.

In 1458, un bogat bancher florentin, Luca Pitti, care a urmarit construirea unui palat care sa rivalizeze cu cele ale familiei Medici, a platit pentru construirea cladirii numita astazi Palazzo Pitti in Oltrarno, in acea vreme o zona rurala situata peste raul Arno. Proiectul palatului este atribuit lui Filippo Brunelleschi, dar Brunelleschi a murit cu 12 ani inainte de inceperea lucrarilor de constructie, astfel ca cel mai probabil asistentul sau Luca Gancelli este autorul proiectului. Constructia de la Palazzo Pitti a durat pana in anul 1465.

Palazzo Pitti Florenta Palazzo Pitti Florenta

In 1549, cand mostenitorii lui Luca Pitti au intampinat probleme financiare, au vandut palatul lui Eleonora di Toledo, sotia de origine spaniola a marelui duce Cosimo I de Medici. Aceasta avea o stare de sanatate precara si l-a convins pe Cosimo I ca viata la tara i-ar face bine in privinta sanatatii. Desi palatul se afla la mica distanta de inima orasului Florenta, zona era foarte putin populata.

In anul urmator s-au mutat de la Palazzo Vecchio la Palazzo Pitti, care avea sa continue sa fie resedinta principala a conducatorilor Florentei. Familia Medici l-a anagajat mai tarziu pe Vasari pentru a construi un coridor care sa faca legatura intre noua lor resedinta si Palazzo Vecchio dar si Uffizi, permitand astfel membrilor familiei Medici sa traverseze raul fara a trebui sa mearga prin multime.

La putina vreme dupa achizitionarea acestui palazzo, Familia de Medici l-a angajat pe Ammanati pentru a extinde Palazzo Pitti. Ammanati a muncit la extinderea palatului din 1558 pana in 1570 fiind responsabil si de curtea interioara. Impresionanta fantana de pe terasa care se afla chiar langa curte, a fost creata in 1641 de Giovanni Francesco Susini. Cosimo I a comandat si crearea gradinilor Boboli, o gradina mare situata chiar in spatele palatului. In anul 1828, in timpul domniei Casei de Lorraine, care a luat puterea dupa moartea ultimului vlastar al familiei de Medici in 1737, palatul a fost din nou extins cu doua aripi care acum flancheaza Piazza dei Pitti, piata din fata cladirii. Acestia au si renovat complet interiorul. Palatul a intrat mai tarziu in posesia Casei de Savoia, a Burbonilor si chiar a lui Napoleon. Ultimul proprietar a fost regele italian Vittorio Emmanuele al III-lea, care a deschis accesul in cladire, publicului larg.

Astazi, Palazzo Pitti este gazda unei serii de muzee. Biletele pentru Palazzo Pitti pot fi cumparate in combinatie cu cele pentru Gradinile Boboli, si ofera acces la doua muzee: Museo del Porcellane (Muzeul Portelanului) si Museo degli Argenti, un muzeu de argintarie. Celelalte muzee se afla toate in Palazzo Pitti si sunt accesibile prin curtea palatului. Interiorul extraordinat de frumos al palatului asigura un cadrul excelent pentru muzeele de aici. Dintre toate se distinge Galleria Palatina – o galerie cu o importanta colectie de picturi renascentiste si baroce. Alte muzee de la Palazzo Pitti sunt Galleria del Costume (cu o colectie de haine din epoca familiei Medici si a Casei de Lorraine, Museo delle Carozze (unde sunt expuse trasurile regale) si Galleria d’Arte Moderne (a galerie cu obiecte de arta din secolele 18 pana la inceputul secolului al 20-lea).

Adresa:
Via della Ninna, 5
50122, Florenta, Italia

Preturi:
Bilet combinat pentru: Museo degli Argenti, Museo del Porcellane (Muzeul Portelanului), Galleria del Costume, Gradinile Boboli – 6.00 €
Bilet combinat pentru Galleria Palatina si Galleria d’Arte Moderne – 8.50 €
Bilet combinat pentru intregul complex muzeal de la Palazzo Pitti – 11.50 € (valabil 3 zile)
Bilet combinat pentru intregul complex muzeal de la Palazzo Pitti – 9.00 € (valabil 3 zile cu intrare dupa ora 16.00).

Orar:
Galleria d’Arte Moderne:

marti – duminica: 8:15 – 18:50
casa de bilete se inchide la 18:05.
inchis luni, de Anul Nou, de 1 mai si de Craciun.

Galleria del Costume, Museo del Porcellane si Museo degli Argenti:
zilnic
intre noiembrie si februarie: 8:15-16:30
in martie: 8:15-17:30
in aprilie, mai, septembrie si octombrie: 8:15-18:30
in luna octombrie dupa ce se schimba ora: 8:15-17:30
intre iunie si august: 8:15-18:50
Intrarea este permisa cu jumatate de ora inainte de ora inchiderii
Inchis in prima si ultima zi de luni din fiecare luna, de Anul Nou, 1 mai si de Craciun.

Galleria Palatina:
marti – duminica: 8:15-18:50
Inchis luni, de Anul Nou, 1 mai si de Craciun.

Transport:
Autobuz: D, 11, 36, 37, sau 68

Vizualizari: 1021