Piazza della Repubblica din Florenta


Piazza della Repubblica a fost creata la sfarsitul secolului al 19-lea ca parte dintr-un foarte ambitios proiect de modernizare si reamenajare a centrului istoric al orasului Florenta.

In timpul perioadei Imperiului Roman, cand orasul era cunoscut sub numele de Florentia, Forumul Roman, inima politica si comerciala a orasului, era situat aici. Mai tarziu, in Evul Mediu, in aceasta zona se gasea principala piata de alimente a orasului. O piata acoperita a fost construita aici in secolul al 14-lea – Mercato Vecchio, Piata Veche.

Piazza della Repubblica Piazza della Repubblica

In 1865, cand Florenta a devenit capitala Regatului Italiei ce fusese fondat doar patru ani inainte, o serie de planuri de amploare au fost concepute pentru a reconstrui orasul vechi si a il transforma intr-o metropola moderna, demna de o Italie moderna si unificata. Planurile de modernizare includeau si zone deschise, piatete, bulevarde largi si cladiri monumentale. Cladirile istorice erau considerate un simbol al vechii Italii, una dezbinata si datorita acestui fapt cladirile vechi urmau sa fie demolate.

In 1871 capitala Italiei a fost mutata la Roma dar Florenta a decis sa mearga mai departe cu planurile de modernizare. Demolarea centrului istoric, una dintre zonele cele mai dens populate ale orasului a inceput in anul 1885.

La scurt timp insa, o campanie internationala a fost lansata pentru a protesta impotriva acestui proiect care ar fi rezultat in distrugerea majoritatii cladirilor istorice din Florenta. Pe langa opiniile publicului larg din intreaga Europa contrare acestui plan de demolare, orasul a inceput sa aibe tot mai putine fonduri la dispozitie pentru acest proiect si in 1895, planul de dezvoltare a fost inghetat. Pana in acel an insa, vechea mahala si Mercato Vecchio fusesera deja demolate si inlocuite cu o piata spatioasa, Piazza della Repubblica.

Astazi, Piazza della Repubblica construita in secolul al 19-lea creaza un contrast interesant cu centrul istoric al orasului ce o inconjoara, plin de alei inguste si cladiri vechi de multe secole. Singurul lucru care a supravietuit in aceasta piata este Colonna dell’Abbondanza (Columna Abundentei). Statuia din varful columnei, simbolizeaza abundenta si este o replica din secolul 20 a unei statui din secolul al 18-lea a lui Giovanni Battista Foggini. Cea mai impresionanta structura din piata este arcul de triumf, cunoscut sub numele de Arcone. Acesta a fost ridicat in anul 1895 ca parte a planului de modernizare. Pe acest arc se poate vedea o inscriptie care explica demolarea cladirilor istorice – „vechiul oras a fost vindecat si readus la viata”.

In piata si in jurul sau se gasesc o multime de cafenele foarte populare printre localnici, printre care si Giubbe Rosse, cunoscuta ca fiind locul preferat al mai multor artisti si scriitori de la inceputul secolului al 20-lea.

Adresa:
Piazza della Repubblica
50123 Firenze, Italia

Vizualizari: 555