Mercato Nuovo din Florenta


Mercato Nuovo este o piata acoperita situata in centrul istoric al Florentei. Cea mai importanta atractie de aici este Fontana del Porcellino sau Fantana Porcului. Se spune ca turistii care ating nasul animalului se vor intoarce cu siguranta in Florenta.

Targuri se organizau aici inca din secolul al 11-lea. Logia ce poate fi vazuta in zilele noastre a fost construita in secolul al 16-lea pentru a proteja comerciantii de vremea nefavorabila. A fost numita Mercato Nuovo (piata noua) pentru a o deosebi de cealalta piata care astazi este demolata – Mercato Vecchio, ce fusese construita in secolul al 14-lea in locul unde azi se afla Piazza della Repubblica. In interiorul halei semi-inchise, vanzatorii isi prezentau marfurile de lux cum ar fi matase si bijuterii din aur. Pe la sfarsitul secolului al 19-lea a devenit o piata de furaje, paie si impletituri din paie; datorita acestui fapt este inca si in zilele noastre cunoscuta sub numele de piata de paie, desi majoritatea comerciantilor de aici vand astazi suveniruri, pielarie si tricouri in loc de impletituri din paie. Florentinii mai numesc aceasta piata si Mercato del Porcellino, sau Piata Porcusorului, datorita statuetei unui porc ce se gaseste aici.

Il Porcellino din Mercato Nuovo Florenta Il Porcellino din Mercato Nuovo Florenta

Loggia del Mercato Nuovo a fost construita intre 1547 si 1551, in timpul Marelui Duce Cosimo I. Proiectul salii rectangulare cu arcade inalte este atribuit lui Giovanni Battista del Tasso, un sculptor si arhitect florentin. Doua nise au fost create in fiecare colt al logiei, in total existand opt astfel de nise. Dintre acestea numai trei dintre ele contin statui. Aceste statui ii infatiseaza pe Giovanni Villani (un bacher si diplomat din secolul al 14-lea, Bernardo Cennini (un tipograf din secolul al 15-lea) si Michele di Lando (un tesator de lana care a devenit unul dintre liderii revoltei clasei de jos din 1378).

In centrul logiei se gaseste un simbol circular din marmura, gravat pe podea. Cunoscut sub numele de „Pietra dello scandalo” (Piatra Rusinii), marcheaza locul unde in timpul Renasterii, comerciantii aflati in insolventa erau umiliti in public inainte de a fi trimisi la inchisoare sau exilati. Acestia erau dezbracati si biciuiti cu un lant peste picioare.

Punctul de atractie al pietei este Fontana del Porcellino, o mica fantana decorata cu statuia din secolul al 17-lea a unui porc. Statuia din bronz este replica unei statui Romane care la randul ei este o reproducere a statuii originale grecesti. Legenda spune ca oricine atinge ratul mereu stralucitor al porcului se va intoarce in Florenta. Intregul ritual este destul de complex, doritorii trebuind intai sa puna o moneda in gura porcului, iar mai apoi, cand aceasta cade in apa din fantana trebuie sa mangaie ratul porcului. Banii aruncati in fantana sunt distribuiti la diverse asociatii caritabile din oras.

Adresa:
Piazza di Mercato Nuovo
50122 Firenze, Italia

Vizualizari: 753