Berlin - Sfaturi utile


In Berlin, pe langa germana se vorbeste si engleza pe scara destul de larga. Sunt destul de multi oameni care vorbesc engleza asa ca aveti sanse sa gasiti localnici care va pot ajuta sa gasiti anumite locatii sau obiective turistice. Nu este nicio problema sa incercati sa comunicati in engleza cu berlinezii contrar ideii ca germanii sunt foarte patrioti si refuza sa vorbeasca alta limba decat germana.

Bacsisuri

Bacsisul in Berlin este o chestiune ce tine strict de optiunea fiecaruia. Soferii de taxi in general primesc un mic bacsis care nu inseamna mai mult decat rotunjirea la un euro a sumei inscrise pe aparatul de taxat, desi acest lucru nu este deloc esential. Restaurantele de obicei includ o taxa pentru servire si aceasta taxa este mereu scrisa clar pe meniu. Daca sunteti foarte multumiti de servire se obisnuieste o rotunjire a acestei sume. Ar trebui sa platiti bacsisul intotdeauna cash pentru a fi siguri ca il primeste integral chiar persoana careia ii este adresat.

Fumatul

Fumatul este in general interzis in locurile publice. Cu toate astea multe restaurante prefera sa acorde atentie si fumatorilor amenajand spatii speciale pentru acestia. Berlinezii nu au o atitudine nici pro nici anti-fumat dar este bine in general sa alegeti cu grija locurile in care fumati.

Bani

Euro este moneda oficiala in Germania. Bancomatele se gasesc la tot pasul iar cardurile romanesti sunt in general acceptate si chiar daca sunt in lei, puteti extrage euro de la bancomate in conditii destul de avantajoase, asa ca nu este necesar sa umblati cu sume foarte mari de bani cash la dumneavoastra. Cardurile de debit pot fi refuzate in unele benzinarii si in general este bine sa aveti un card embosat daca doriti sa-l folositi fara probleme in orice magazin, restaurant sau la bancomate.

Taxe

TVA-ul in Germania este diferentiat in functie de categoria de produse sau servicii achizitionate. Bunurile de larg consum cum ar fi hrana, ziarele, cartile, biletele de transport in comun au nivel mai scazut de TVA. Serviciile, inchiriatul de masini, mancarea la restaurant si altele sunt taxate mai mult. De cand Romania este si ea parte a Uniunii Europene, turistii romani nu mai pot solicita insa rambursarea TVA-ului.

Religia

Romano catolicii si protestantii sunt cele doua credinte majore din Germania. Acestor religii li s-au dat drepturi egale in secolul al 16-lea cand conducatorii puteau alege credinta regiunii lor. Acest lucru a avut ca rezultat ca in nord sa fie majoritatea protestanti iar in sud majoritatea sa fie catolici. A treia religie ca marime este cea musulmana cu peste un milion de aderenti, urmata de evrei si alte religii.

Oficii de turism

Berlin Turism este o organizatie formata din mai multe afaceri cu rol in turism sau informare turistica din regiune iar principalul centru de turism din Berlin se poate gasi la Europa Centre, Budapester Strasse, Tiergarten, dar exista si alte birouri prin oras.

Adresa: Berlin Tourismus Marketing GmbH - Am Karlsbad 11, 10785 Berlin
Tel: +49 030 250025
Program: Biroul este deshis zilnic

Numere utile

Urgente politie – 110
Urgente pompieri, ambulanta si alte urgente – 112

Ambasada Romaniei din Germania

Ambasada Romaniei in Germania isi are sediul la Berlin asa ca daca aveti probleme si aveti nevoie de asistenta din partea Ambasadei Romaniei puteti apela foarte usor la ajutorul ei pentru a le rezolva.

Adresa: Dorotheenstrasse 62-66, 10117 Berlin
Telefon:  +49-30-212.39.202
Fax: +49-30-212.39.399
Program: luni - vineri 9.00 - 17.00

Cum ajung la ambasada?

Liniile S-Bahn S1, S2, S25, S5, S7, S75, S9 sau
Linia U-Bahn U6 - Statia Friedrichstrasse