Muzeul Pergamon din Berlin


Unul dintre cele cinci extraordinare muzee ce se gasesc pe Insula Muzeelor este Muzeul Pergamon. Este cel mai nou dintre aceste muzee, fiind deschis in 1930. Numele muzeului este dat de Altarul Pergamon, un monument enorm care ocupa o intreaga camera in muzeu.

Proiectat de Alfred Messel si mai tarziu de Ludwig Hoffman, Muzeul Pergamon a fost construit pentru completa muzeul din apropiere, Muzeul Kaiser Wilhelm (acum Muzeul Bode), care devenise prea mic pentru a gazduit exponatele aduse aici in urma lucrarilor germane de escavare din toata lumea. Ideea noului muzeu a aparut in 1907 si ducerea acestei idei la bun sfarsit a luat 20 de ani, din 1910 pana in 1930. A fost deschis intr-una dintre cele mai tumultoase perioade ale Germaniei si a fost si el distrus aproape complet in timpul bombardamentelor din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Muzeul Pergamon din Berlin Muzeul Pergamon din Berlin

Din fericire multe dintre exponate au fost depozitate in alte parti pentru a fi tinute in siguranta iar exponatele mai mari ce nu au putut fi mutate au fost zidite pentru a fi protejate. In 1945, o parte a colectiei originale a fost dusa in Rusia si se gaseste inca la muzeul Hermitage sau la muzeul Pushkin. O parte dintre obiecte au fost returnate in anii 1950 dar din cauza legii rusesti privind restituirile multe au ramas inca in cele doua muzee.

Muzeul Pergamon din Berlin este impartit in trei sectiuni diferite: Colectia Antica, Muzeul de Arta Islamica si Muzeul Orientului Apropiat. Departamentul de antichitati grecesti si romane este cel mai laudat si cu siguranta este una dintre cele frumoase zone ale muzeului. Vizitatorii pot vedea cateva exponate uriase cum ar fi Altarul Pergamon (180-160 i.Ch.); acesta este atat de mare incat este gazduit de o sala intreaga. Construita in Pergamon, Asia Mica, ca un altar al lui Zeus, structura gigant este piesa de rezistenta a muzeului. Tot aici poate fi admirata si minunata poarta romana care era intrarea in piata din Milet, tot din Asia Mica, de pe teritoriul Turciei de astazi.

Muzeul Orientului Apropiat este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai importante muzee ce expun colectii de antichitati din Babilonia, Persia si Asiria. Vechile comori orientale ce se gasesc aici reprezinta 6000 de ani de istorie a Orientului Apropiat expuse in 14 camere cu o suprafata de 2000 de metri patrati. Vizitatorii muzeului nu trebuie sa rateze Poarta Ishtar din Babilon si fatada salii tronului Regelui Nebuchadnezzar. Exista si un model al Turnului Babel in Sala Babiloniana.

Muzeul de Arta Islamica, orientat in principal pe Orientul Mijlociu, inclusiv Egip si Persia, prezinta tot felul de exponate de arta din secolul al IX-lea pana in secolul al XIX-lea. Aici sunt expuse bijuterii, sculturi in lemn, textile, exponate de caligrafie, ceramica si altele.

Adresa:
Bodestrasse 1-3, Museumsinsel, Mitte, 10178 Berlin, Germania

Transport:
U-Bahn/S-Bahn: Friedrichstrasse
Tramvai: 1, 2, 3, 4, 5, 13, 15, sau 53

Orar:
Inichis luni
marti-miercuri, vineri-duminica: 10:00 a.m. - 18:00 p.m.
joi - 10:00 a.m. - 22:00 p.m.

Preturi:
8 € pentru adulti
Copii sub 16 ani au intrare gratuita.
Intrarea este libera in prima duminica din fiecare luna.

Vizualizari: 1456