Memorialul Holocaustului din Berlin


Memorialul Holocaustului din Berlin este dedicat evreilor morti in Europa in timpul Razboiului

In mai 2005, la a 60-a aniversare de la rasturnarea regimului nazist si de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, orasul Berlin a inaugurat Memorialul Holocaustului, un monument menit sa comemoreze moartea a sase milioane de evrei de catre Hitler si fortele naziste. Ideea unui memorial al Holocaustului a prima data adusa in atentie in 1988 dar proiectul monumentului a fost aprobat abia in 1999. Proiectul foarte controversat al arhitectului american Peter Eisenman a fost ales drept tribut pentru evreii morti in timpul razboiului datorita planului lui Hitler de a ii extermina.

Proiectul lui Eisenman este unic si a atras foarte multe laude dar si critici. Memorialul Holocaustului din Berlin ocupa aproximativ 19.000 de metri patrati in apropiere de Poarta Brandenburg si la mica distanta de locul in care buncarul lui Hitler este ingropat. Memorialul Holocaustului este facut din 2711 lespezi din piatra gri care nu au niciun fel de insemn cum ar fi nume sau date.

Memorialul Holocaustului din Berlin Memorialul Holocaustului din Berlin

Lespezile se onduleaza dupa un sablon, fiecare dintre ele fiind un monolit cu cinci fete, unice ca forma si marime. Unele dintre ele ajung doar la cativa centrimetri de pamant iar altele sunt mai inalte decat un stat de om. Cararile dintre aceste lespezi sunt si ele ondulate, Eisenman a incercat sa creeze astfel un sentimet de plutire si instabilitate, un simtamant de dezorientare. Marea majoritate a turistilor sunt de acord cu faptul ca arhitectul a si reusit ceea ce si-a propus.

Vizitatorii se pot plimba prin acest monument fara restrictii in orice directii deoarece nu exista niciun fel de sablon al pietrelor. Arhitectul a spus ca spera sa Memorialul Holocaustului sa devina o parte integranta orasului si sa ajunga sa se confunde cu tot ce se afla in jurul sau; sa fie folosit ca scurtatura in drumul berlinezilor spre casa sau ca loc de relaxare dupa o zi obositoare.

Memorialul Holocaustului, numit in mod oficial Monumentul Evreilor Morti in Europa poate fi vizitat oricand, la orice ora din zi si din noapte. Un centru de informare subteran, situat chiar sub monument ofera povesti ale familiilor sau oamenilor care au avut de-a face cu furia partidului nazist si tot aici se pot afla detalii mai multe despre proiectul si constructia memorialului. Centrul de informare este deschis de la 10:00 a.m. la 8:00 p.m.

Informatii despre vizita la Memorialul Holocaustului din Berlin

Adresa:
Cora-Berliner-Strasse 1, Berlin

Transport:
M85 Ebertstr
S1, S2, S25 pana la Unter den Linden
M41, M85 pana la Potsdamer Platz Bhf

Pret:
Gratuit

Orar:
Deschis non-stop. Centrul informational deschis de la 10:00 a.m. pana la 8:00 p.m.

Vizualizari: 1851