Checkpoint Charlie din Berlin


Checkpoint Charlie (Punctul de control C), unul dintre ultimile simboluri ale Razboiului Rece, este locul care rezuma cel mai bine separarea dintre est si vest. Pentru aproape 30 de ani, acest punct de trecere a reprezentat nu numai o Germanie divizata ci si o insula intr-un ocean de turbulente politice.

Zidul Berlinului a fost ridicat in 1961 de catre guvernul Est German. La scurt timp dupa ridicarea zidului, Presedintele John F. Kennedy a ordonat fortelor americane sa construiasca trei puncte de control in diferite puncte ale zidului prin care corpurile diplomatice si fortele aliate putea intra in Berlinul de Vest. Dintre toate aceste puncte de control Checkpoint Charlie a devenit cel mai cunoscut.

Checkpoint Charlie Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie isi are numele de la codul alfabetului folosit de armata americana. Celelalte puncte de control erau Alfa si Bravo (a si b). In 1962, acest punct de control a devenit singurul loc prin care strainii ce vizitau Berlinul puteau trece din Vest in Est si inapoi din nou. Punctul de control C se afla situat in cartierul Friedrichstadt in inima Berlinului si a fost scena multor filme si carti cu spioni ce descriu epoca Razboiului Rece.

In primii ani, Checkpoint Charlie a fost locul catorva incidente dintre est si vest, intre americani si sovietici. Cel mai notoriu moment este cel din 1961 cand tancuri americane si sovietice s-au aflat fata in fata la acest punct de control. Atat Kennedy cat si corespondentul sau rus Nikita Khrushchev au vizitat acest punct de control la scurta vreme dupa ce a fost ridicat.

Checkpoint Charlie a fost indepartat in iunie 1990, cand reunificarea Germaniei era aproape completa. Indepartarea acestui punct de control nu a fost foarte dificila deoarece americanii nu au construit niciodata o structura permanenta in acest loc. Astazi, o linie de caramizi urmeaza fostul Zid al Berlinului si turistii pot vedea o reproducere a cabinei punctului de control si a semnului care era prezent langa Checkpoint Charlie. Cabina originala este la muzeul Aliatilor din Zehlendorf. Turnul de observatie ce facea parte din punctul de control a fost si el indepartat in anul 2000 pentru a face loc unor magazine si birouri desi in prezent nicio cladire comerciala nu se alfa pe acest loc.

Turistii pot vizita Haus am Checkpoint Charlie, situata la doar cativa metri distanta de locul unde se afla fosta baraca. Construit la scurta vreme dupa ce a fost daramat zidul, muzeul a fost extins in 1990 si are scopul de a transmite un mesaj de libertate pentru fiecare om.

Adresa:
Friedrichstrasse 43-45
10117 Berlin, Germania

Transport:
metrou: Kochstrasse

Vizualizari: 681