Berlin - Pionierul Germaniei Unite


Orasul Berlin este situat pe raul Spree in Bundesland, statul federal Brandenburg si este cel mai mare oras al Germaniei cu o populatie de aproximativ 4 milioane de locuitori. Berlin este capitala Germaniei si un oras care a trecut prin niste transformari majore in ultimii 100 de ani. Datorita faptului ca acum nu mai este divizat, orasul infloreste, devenind pe zi ce trece o destinatie turistica incantatoare, ce asteapta cu bratele deschise vizitatorii din toata lumea. De la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial orasul s-a desprins de trecut si a devenit unul dintre cele mai mari proiecte de constructie din intreaga Europa.

Berlinul acopera o suprafata de noua ori mai mare ca a Parisului insa are o densitate de 4 ori mai mica. De aceea Berlinul da impresia unui oras foarte aerisit si relaxant.

Marea majoritate a orasului a fost reconstruita, restaurata si revigorata, prezentand astazi o arhitectura extraordinara, o imbinare perfecta intre nou si vechi deopotriva. Multi turisti vin la Berlin numai pentru viata de noapte care este cu adevarat de exceptie, in timp ce altii prefera acest oras ca destinatie pentru un city break doar pentru obiectivele turistice pe care capitala Germaniei le are de oferit. Atractiile turistice ale Berlinului dispun in marea lor marjoritate de balcoane, terase sau punti de observare ce permit turistilor sa se bucure de privelisti superbe asupra orasului. Printre acestea se numara Riechstag (Cladirea Parlamentului Germaniei), Europa Center de la Gradina Zoologica, Turnul Kollhoff de la Potsdamer Platz, Siegessaule (Columna Victoriei) din zona Tiergarten si Fernsehturm de la Alexanderplatz. Acesta din urma este un turn de televiziune si cea mai inalta structura din oras, ce dispune si de un restaurant rotativ.

Poarta Branderburg - Simbolul Berlinului si al Germaniei Poarta Branderburg - Simbolul Berlinului si al Germaniei

Berlin Tourismus Marketing opereaza trei centre oficiale de informare turistica in oras, cu personal vorbitor de limbi straine de circulatie internationala care stau la dispozitia turistilor cu informatii si sfaturi turistice. Aceste oficii de turism sunt localizate la Poarta Branderburg, pe Budapester Strasse si la Alexanderplatz.

Cu atat de multe atractii turistice si posibilitati de petrecere a timpului liber in mod placut, orasul a devenit o destinatie extrem de populara si in mod firesc au aparut foarte multe hoteluri si posibilitati de cazare. Preturile la cazare depind in principal de zona in care sunt situate hotelurile. Hotelurile de lux din Berlin sunt raspandite prin tot orasul dar exista si cazare ieftina pentru cei care cauta sa faca economii la cazare. Intre mai si septembrie hotelurile din Berlin sunt foarte aglomerate si rezervarea este absolut necesara. Exista si posibilitati de inchiriere de apartamente pentru cei care prefera mai mult spatiu sau calatoresc in grupuri mai mari sau prefera sa-si gateasca singuri. Cartierele cele mai populare in care se gasesc cazari convenabile sunt Charlottenburg, Friedrichshain, Kreuzberg, Mitte, Prenzlauer Berg si Wilmersdorf.

Graffiti pe Zidul Berlinului Graffiti pe Zidul Berlinului

Caderea Zidului Berlinului din anul 1989 a fost un moment de rascruce pentru aceasta metropola, care a fost divizata timp de peste 28 de ani. Berlinul de Est si Berlinul de Vest sunt acum unificate, dar cu toate acestea exista inca semne ale diviziunii ce a existat in trecut. In Berlin exista nenumarate atractii turistice si lucruri de vazut dar printre cele mai populare obiective turistice se numara Berliner Dom – catedrala uriasa din zona Mitte, Poarta Branderburg – fosta poarta a orasului si acum un simbol al intregii Germanii, Potsdamer Platz – una dintre cele mai animate piete din Europa, plina de magazine, cafenele, baruri si restaurante, Zidul Berlinului si impozanta cladire a Reichstag-ului – sediul Parlamentulului Germaniei, o cladire la fel de impozanta astazi ca si in 1884 cand a fost terminata.

Orasul este plin de istorie si de muzee care pot fi vizitate in vacanta la Berlin. Insula Muzeelor este un complex de cinci muzee ce detin colectii foarte importante si Muzeul Egiptean, cu obiecte de o valoare incomensurabila ce dateaza de 6000 de ani. In Berlin exista si multe galerii de arta, unde pot fi admirate sculpturi si tablouri ale unor artisti recunoscuti la nivel mondial, cum ar fi Van Gogh, Cezanne sau Picasso.

Contrar parerii generale ca Berlin este un oras ancorat in trecut sau unul foarte rigid, capitala Germaniei este de fapt un oras dinamic si care se aliniaza cu usurinta la tendintele mondiale. Aici exista o sumedenie de magazine de unde pot fi cumparate cele mai noi creatii in materie de moda existand zone care pot concura usor cu orase deja consacrate in ceea ce priveste shopping-ul cum ar fi Paris, Milano sau Barcelona.

Berlin este un oras in care spatiile verzi nu sunt deloc neglijate iar Tiergarten este parcul central si oaza de verdeata ce acopera o zona foarte vasta de peste 250 de hectare. Tiergarten este un loc foarte popular unde berlinezii vin sa se relaxeze si sa isi incarce bateriile departe de viata tumultoasa a metropolei. Cu gradini, copaci, flori, cafenele si terase, Tiergarten este o oaza de liniste unde a fost amenajata chiar si o zona pentru nudisti in care acestia pot face plaja in liniste.

Berlin este un oras cu o atmosfera relaxanta si unde in aer pluteste schimbarea. Turismul devine rapid o afacere importanta ceea ce inseamna ca, in ciuda istoriei tumultoase a capitalei Germaniei, viitorul poate fi unul prosper si plin numai de lucruri bune.