Alexanderplatz din Berlin


Piata cunoscuta de toata lumea sub numele de Alexanderplatz este unul dintre punctele cele mai interesante din capitala Germaniei

La inceputul secolului al 19-lea, Alexanderplatz era una dintre cele mai tumultoase piete din intregul Berlin. Inca din Evul Mediu, Alexanderplatz era centrul orasului iar de la Reunificarea Germaniei, piata a redevenit un punct de interes principal si un obiectiv turistic important. In trecutul indepartat piata era numita Ochsenmarkt sau Piata de tauri, dar in 1805, dupa o vizita a Tarului Rusiei Alexandru I, a fost redenumita Alexanderplatz. Berlinezii se refera la aceasta piata folosind un nume mult mai usor de pronuntat – “Alex”.

Marea majoritate a cladirilor din jurul pietei au fost distruse de bombardamentele aliatilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Dupa razboi a devenit centrul Berlinului de Est si a fost folosita ca un model de arhitectura socialista. Rezultatul a constat intr-o serie de cladiri masive, simpliste si un turn urias de televiziune.

Alexanderplatz din Berlin Alexanderplatz din Berlin

Fernsehturm - Turnul de televiziune din Alexanderplatz

Turnul TV numit Fernsehturm sau Tele-spargel (scobitoare) este una dintre cele mai mari structuri din Europa. Lungimea totala pana la varful sau este de 365 de metri. A fost construit in anul 1969 de o echipa de arhitecti cu ajutorul unor experti suedezi. Intreaga structura este formata din turnul de beton, o sfera din metal placata cu otel si o antena TV. Sfera contine restaurantul rotativ (Telecafe) situat la o intaltime de 207 metri si o platforma de observatie aflata la o inaltime de 203 metri.

In 1969 inca doua monumente au fost adaugate Pietei Alexandru: Weltzeituhr (Ceasul Lumii) de Erich John si Fantana Prieteniei dintre Popoare. Ceasul arata numele catorva orase de pe diferite fusuri orare. In 1997 cand ceasul a fost restaurat, o serie de orase care fusesera ignorate din motive politice au fost adaugate. Printre acestea se numara Ierusalim, Sankt Petersburg si Cape Town.In varful ceasului se gaseste un model simplificat al sistemului solar.

Fantana Prieteniei dintre Popoare este o fantana circurala cu o latime de 23 de metri. In centru fantanii se afla o structura moderna formata dintr-o serie de bazine prin care se scurge apa. Fantana, un monument protejat, a fost renovata in anul 2002.

Alexanderplatz a fost cunoscuta drept una dintre pietele cel mai putin atractive din punct de vedere arhitectural asa ca orasul Berlin a organizat o competitie pentru arhitecti cu scopul de a re-amenaja aceasta piata. Concursul a fost castigat de Hans Kohloff – unul dintre arhitectii modernei piete numita Potsdamer Platz. Planul de re-decorare a avut ca rezultat o schimbare completa a pietei dar si renovarea sau reconstructia cladirilor din jur.

Adresa:
Alexanderplatz, Berlin

Transport:
metrou: U2, U5, U8 - Alexanderplatz

Vizualizari: 947