Tibidabo - Muntele care domina Barcelona


Tibidabo este un munte situat in partea de nord-vest a Barcelonei, incoronat cu Biserica Sfintei Inimi. Dar atractia principala a muntelui este Parc d'Atraccions - Parcul de distractii, un balci ce este vechi de sute ani.

Cu o inaltime de 512 metri, Tibidabo este cel mai inalt varf al lantului muntos Collserola care se invecineaza la nord cu orasul Barcelona. Numele (ce inseamna "Eu va voi da") provine de la un fragment din versiunea in latina a Bibliei, in care Satana se presupune ca il duce pe Hristos in partea de sus a unui munte si ii ofera lumea cu cuvintele "Haec omnia tibi dabo si cadens adoraberis mine" (Toate acestea le vei avea daca ingenunchezi si mi te inchini).

Varful Muntelui Tibidabo cu parcul de distractii si Templul Tibidabo Varful Muntelui Tibidabo cu parcul de distractii si Templul Tibidabo

Din partea de sus a muntelui turistii se pot delecta cu o panorama uimitoare a Barcelonei si a Marii Mediterane. Aceasta priveliste reprezinta un motiv suficient pentru o vizita pe Tibidabo, insa sunt mult mai multe lucruri de vazut aici, inclusiv un turn de comunicatii cu o punte de observatie, o biserica impozanta si un parc de distractii.

Parcul de distractii de pe Muntele Tibidabo din Barcelona

Parc d'Atraccions del Tibidabo este un parc de distractii foarte popular, care a fost deschis pentru prima data in anul 1901, ca parte a unui proiect mai amplu de creare a unui oras gradina pe pantele muntelui Tibidabo. Doctor Andreu, unul dintre sustinatorii proiectului, a imaginat un balci care urma sa transforme Tibidabo intr-un "Munte Magic". A inceput cu un prim pas mic; prima atractie a fost de fapt funicularul care transporta vizitatorii spre partea de sus a muntelui si a continuat cu telecabina deschisa in 1911.

Astazi, parcul de distractii ocupa aproximativ 70.000 de metri patrati, cu aproximativ douazeci si cinci de atractii care variaza de la un carusel antic la atractii cu mai multa adrenalina cum ar fi un montagne russe. Atractiile sunt dispuse pe aproximativ sase niveluri diferite in varful muntelui Tibidabo.

L'Avio - una dintre atractiile istorice de pe Tibidabo L'Avio - una dintre atractiile istorice de pe Tibidabo

Multe dintre atractiile ce se gasesc in varful muntelui Tibidabo inca au un aer nostalgic. Una dintre ele este L'Avio, un avion care zboara in cerc inca din anul 1928. Mai pot fi vazute o casa bantuita si un trenulet care plimba turistii in jurul parcului. O atractie deosebit de interesanta este Muzeul Automatelor, un muzeu ce expune mai mult de patruzeci de masini de balci diferite din secolele 19 si 20. In parcul de atractii de pe Tibidabo exista de asemenea si atractii moderne, cum ar fi un cinematograf 4D si un roller coaster construit dupa ultimele standarde in materie.

Templul de pe Muntele Tibidabo din Barcelona

Tot in varful muntelui Tibidabo se afla si Templul Expiatori del Sagrat Cor (Biserica Sfintei Inimi), versiunea din Barcelona a Basilicii Sacre-Coeur din Paris. Silueta acestei cladiri impunatoare este usor vizibila din orice punct al Barcelonei.

Constructia bisericii a inceput in anul 1902, dupa un proiect eclectic ce i-a apartinut lui Enric Sagnier i Villavecchia. Biserica a inlocuit o capela mai veche - prima cladire de pe Tibidabo - care fusese construita aici inca din 1886.

Biserica de pe Tibidabo ofera privelisti unice Biserica de pe Tibidabo ofera privelisti unice

Cripta bisericii, terminata in 1909, este conceputa in stil Modernista si decorata cu mozaicuri colorate. In interior sunt sculpturi create de Eusebio Arnau. In contrast cu baza maronie unde se afla cripta, se gaseste restul bisericii, o structura neo-gotica alba cu un interior plin de culoare. Scarile de pe fiecare parte duc spre balconul din partea superioara a criptei, locul de unde turistii pot admira o priveliste magnifica peste Barcelona. Pentru a putea admira orasul si mai de sus, puteti lua un lift spre varful bisericii, unde o scara intortocheata va duce chiar sub picioarele statuii uriase a lui Isus Hristos.

Torre de Collserola

Tot pentru o priveliste foarte spectaculoasa, puteti face o mica plimbare de la biserica spre Torre de Collserola, un turn de comunicatii construit in 1991. Aici se poate urca cu un lift de sticla ce duce vizitatorii la puntea de observatie din turn, o punte situata la 560 de metri deasupra nivelului marii.

A ajunge pe Tibidabo poate suna complicat, dar drumul pana in partea de sus a muntelui este si el parte a distractiei.

Cum poti ajunge pe Tibidabo

Plecand de la Placa de Catalunya luati metroul L7 pana la ultima statie, Av. Tibidabo. Peste drum de la statia de metrou, exista o statie de tramvai. De acolo un tramvai istoric - Tramvia Blau (Tramvaiul Albastru) - porneste in susul dealului pana la Placa Doctor Andreu, punctul de plecare al funicularului care va va duce la partea de sus din Tibidabo, chiar in apropiere de Parcul de distractii si Templul de pe Tibidabo. Atat tramvaiul cat si funicularul - construite de o companie elvetiana - au fost deschise in 1901, si permiteau oamenilor sa ajunga la centrul expozitional nou creat.

Tramvaiul albastru de pe Tibidabo Tramvaiul albastru de pe Tibidabo

Daca acest traseu mentionat mai sus suna prea complicat puteti folosi o ruta alternativa - T2A Tibibus - de la Placa de Catalunya, care va aduce direct la partea de sus a muntelui.

Adresa:
Placa de Tibidabo, Barcelona

Transport:
Autobuz: T2A Tibibus din Placa de Catalunya.

Vizualizari: 7934