Turnul Giralda din Sevilia


Giralda, turnul in care se afla clopotul Catedralei din Sevilia este cel mai celebru obiectiv turistic din Sevilia, fiind o adevarata emblema a orasului. Turnul a fost initial construit la sfarsitul secolului al 12-lea, fiind atunci minaretul unei moschei foarte mari ridicate de Mauri. In secolul al 12-lea dinastia Almohad care dominea intreaga regiune a ridicat o noua moschee in Sevilia. Constructia minaretului acestei moschei a inceput in anul 1184 sub indrumarea inginerului Gever care a proiectat o structura ingenioasa cu doi pereti legati intre ei printr-o rampa interiora. Constructia minaretului a fost finalizata in anul 1198.

Pietre de la monumente vechi din timpul Imperiului Roman au fost folosite pentru a construi acest turn. La baza turnului Giralda se mai pot vedea inca inscriptii ce dateaza inca din vremea Imparatului Augustus.

Turnul Giralda din Sevilia Turnul Giralda din Sevilia

In anul 1356, dupa recucerirea Seviliei de catre crestini, mare parte a moscheei a fost distrusa de un cutremur de amploare. Doar doua parti din structura originala au supravietuit nevatamate: Patia de los Naranjos (o curte) si minaretul Giralda. Restul cladirii a fost inlocuit de o catedrala in stil gotic.

In secolul al 14-lea, sferele de bronz din varful turnului au fost inlocuite de simboluri crestine. Infatisarea actuala dateaza din 1568 cand Hernan Ruiz a adaugat superba clopotnita ce poate fi admirata si in zilele noastre. In mod surprinzator, stilul renascentist al acestei clopotnite se imbina foarte armonios cu restul structurii in stil maur.

Statuia ce reprezinta credinta, infatiseaza o femeie intr-o roba romana, ce tine in mana dreapta un scut iar in stanga o ramura de palmier. Giralda este unul dintre cele mai celebre turnuri din lume si a servit ca model pentru mai multe turnuri printre care si fostul turn Madison Square Garden din New York, care acum este demolat, Turnul de la Ferry Building din San Francisco si cel de la Wrigley Building din Chicago.

In turn se poate ajunge din interiorul Catedralei din Sevilia. Dupa un urcus obositor scarile duc in clpotnita de unde se poate admira o panorama de 360 de grade a intregului oras al Seviliei. De aici se pot vedea cu usurinta alte atractii importante cum ar fi Real Alcazar, Plaza de Espana si Plaza de Toros de la Maestranza.

Adresa:
Av. de la Constitucion s/n, Sevilia, Spania

Pret:
Adulti: 8.00 € inclusiv Catedrala.
Copii sub 11 ani - gratuit.
Studenti sub 26 de ani: 2.00 €
Duminica intrarea este gratuita.

Orar:
Iulie - August; de luni pana sambata: 9:30 AM - 4:30 PM; duminica: 2:30 PM - 6:30 PM
Septembrie - Iunie; de luni pana sambata: 11:00 AM - 17:30 PM; duminica 2:30 PM - 6:30 PM
Ultima intrare este cu 30 de minute inainte de ora de inchidere.

Vizualizari: 528