Sevilia - Scurt Istoric


De-a lungul istoriei sale, Sevilia a trecut printr-un amestec de culturi, fiecare dintre ele lasandu-si amprenta permanenta asupra osarului de astazi. Perioada timpurie a istoriei orasului este marcata de trecerea Fenicienilor, cei care au fost primii ce-au recunoscut potentialul locatiei excelente de pe malul raului Guadalquivir. Portul de pe acest rau a fost pentru prima data ridicat de catre romani iar mai apoi vizigotii au desavarsit ridicarea unui centru cultural major.

Arhitectura exotica ce domina orasul Sevilia este numai un singur aspect lasat in urma sa de cultura musulmana, cea care a urmat vizigotilor si a condus orasul timp de mai bine de cinci secole. Musulmanii au dat Seviliei un nou nume, Ishbiliya, si o splendoare fara pereche in perioada in care au facut din oras cel mai important centru din al-Andalus, regatul islamic ce se intindea de-a lungul sudului Spaniei de astazi. Pentru a ne face o idee despre Ishbiliya in culmea ascensiunii sale sub dominatia musulmana, nu trebuie decat sa ne uitam la Giralda, care de fapt era minaretul enormei moschei a orasului.

Sevilia in secolul al XVI-lea
Sevilia in secolul al XVI-lea

Dominatia musulmana care a durat secole la randul, si-a plecat capul in cele din urma in secolul al 13-lea in fata bine cunoscutei miscari de "reconquista". Regele Fernando al III-lea a realizat si el care este potentialul acestui oras si in mai putin de un secol, Sevilia a devenit un punct central al Spaniei crestine. Monopolul detinut de Sevilia asupra comertului maritim dupa descoperirea Americii in secolul al 15-lea a dus la prosperitate si progres cultura. Aceasta perioada de prosperitate economica se poate vedea si astazi in bogatia lucrarilor unor mari artisti dar si prin biserici elegante, manastiri si palate construite in aceasta perioada.

Farmecul intrinsec al orasului Sevilia a devenit un magnet pentru oameni de toate felurile si din toate colturile Europei, la fel ca si astazi. Din nefericire, perioada de prosperitate nu a durat pentru totdeauna. In timpul secolelor al 17-lea si al 18-lea o serie de evenimente nefericite, epidemii devastatoare si dezvoltarea in apropiere a Cadizului ca "Noul Port spre Indii", au dus la declinul Seviliei care a durat pana in secolul 20.

Optimismul natural al fiecarui sevilian a supravietuit peste secole si a renascut in 1929 o data cu Expozitia Latino-Americana din Sevilia. Cladiri impresionante au fost ridicate, parcuri luxuriante au aparut pe toata suprafata orasului si turistii au fost atrasi de frumusetea si tranchilitatea pe care acest centrul andaluz o degaja. Progresul si dezvoltarea au fost din nou oprite o data cu izbucnirea Razboiului Civil din Spania, in urma caruia intreaga tara a cazut sub regimul dictatorial al lui Fancisco Franco ce a durat 35 de ani. In Sevilia, cladiri istorice au fost daramate in timp ce altele au ramas parasite, devenind adevarate ruine. Dupa moartea lui Franco din 1975, pasiunea sevilienilor pentru viata a adus orasul spre o glorie si o frumusete bine-meritata. Cladiri vechi au fost si inca sunt restaurate pentru a fi readuse la splendoarea de alta data iar turismul a cunoscut cresteri importante intr-un oras care a devenit inca o data un lider cultural al intregii regiuni, asa cum parca i-a fost destinul.