Palatul Real Alcazar din Sevilia


Real Alcazar este Palatul Regal al Seviliei, un complex magnific de curti, terase si sali in diferite stiluri arhitectonice, de la mudejar (stilul arhitectonic maur) la gotic. In centrul complexului se afla Palatul Regelui Pedro I, care si-a ridicat aici resedinta regala in 1364 pe locul unui vechi palat maur. Astazi, Palatul Alcazar este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sevilia si intr-o vacanta in acest oras andaluz, o vizita a acestui palat nu trebuie ratata sub nicio forma. Real Alcazar este una dintre atractiile orasului si localnicii se mandresc cu acest loc care sta marturie pentru istoria bogata a orasului lor.

La scurta vreme dupa ce dinastia maura Almohad a preluat controlul Seviliei in anul 1161, au inceput sa fie puse in aplicare o multime de proiecte arhitectonice foarte ambitioase. Au fost construite bai, turnuri, o moschee si un palat cu aspect de fortareata ce a fost numit Al-Muwarak (cel binecuvantat).

Palatul Real Alcazar din Sevilia Palatul Real Alcazar din Sevilia

Dupa Reconquista din anul 1364 – recucerirea Spaniei maure de catre crestini – Regele Pedro I a poruncit constructia unui nou palat, Palacio Pedro I, pe locul vechiului palat maur, Al-Muwarak. Mesteri din toata Andaluzia au realizat interiorul in stil mudejar si au construit gradini si terase foarte frumoase. De-a lungul anilor alti monarhi au continuat sa extinda palatul, rezultatul fiind un complex in care se ameste o multitudine de stiluri arhitecturale. Etajul superior al palatului este inca folosit de Familia Regala a Spaniei.

In palat se poate intra prin Plaza del Trunfo prin Puerta del Leon (Poarta Leului). Aceasta poarta mare facuta intr-un zid masiv cu rol defensiv este decorata cu un leu heraldic. Poarta duce la Gradina Leului, iar drumul duce mai departe spre o alta curte, Patio de la Monteria. Aceasta si-a primit numele de la vanatorii (monteros) care se intalneau aici cu regele inainte de a pleca la vanatoare. Tot aici se gaseste si Palacio Pedro I, a carui fatada este decorata in stil Mudejar cu arcade inalte.

Dupa intrare turistii se gasesc in Patio de las Doncellas, curtea principala a palatului. Acesta era centrul vietii publice in palatul lui Pedro I. Dupa piata care-si trage numele de la domnisoare (doncellas) ce isi petreceau mare parte a timpului aici, se pot vizita mai multe dintre sali: Sala Regilor, Sala lui Carlos al V-lea si Sala Ambasadorilor. Cea din urma era folosita pentru evenimente si ceremonii. Cunoscuta sub numele de Salon de Embajadores, aceasta sala este cea mai frumoasa parte a complexului regal. Sala a fost construita in stil maur de un mester sevilan numit Diego Ruiz iar imediat sub domul din lemn se pot vedea portretele regilor Spaniei.

Viata de zi cu zi in Palatul lui Pedro I se desfasura in jurul curtii numite Patio de las Munecas, ce duce spre dormitoare si camerele private. O sala mica este inconjurata de o galerie cu coloane din marmura si arcade rotunde. Numele de Patio de las Munecas (papusi) vine de la cele patru capete mici care decoreaza una dintre arcade.

Un stil arhitectural complet diferit poate fi vazut in Salonul Carlos al V-lea unde sala in stil gotic este decorata cu tapiterii si azulejos. O alta sala interesanta este situata in partea de vest de la Patio de la Monteria. Sala Amiralilor (Cuarto del Admirante) este locul in care navitorii isi planificau calatoriile spre America. Intr-o mica capela de langa Casa de la Contratacion il infatiseaza pe Cristofor Columb langa Fecioara Maria.

O vizita la Real Alcazar va permite si vizitarea gradinilor regale. Suprafata foarte mare este impartita in mai multe gradini separate, unele dintre ele fiind terasate. Decorarea acestor gradini s-a facut in mai multe stiluri francez, italian si arab. Fiecare gradina are o denumire cum ar fi Gradina Dansului, Gradina Doamnelor si Gradina Printului. Gradina Iazului are o arcada mare pe marginea unui bazin, cunoscut sub numele de Iazul lui Mercur. In mijlocul acestui bazin exista o mica fantana cu statuia lui Mercur, mesagerul zeilor. O vizita la Palatul Alcazar, unul dintre cele mai frumoase complexe regale din Europa poate constitui o modalitate excelenta de petrecere a unei zile in vacanta la Sevilia.

Adresa:
Patio de Banderas s/n. C.P. 41004. Sevilia

Preturi:
Adulti: 7.50 €
Pensionarii, studentii si persoanele cu handicap au intrarea gratuita.

Orar:
octombrie - martie; de luni pana duminica: 9:30 - 17:00
aprilie - septembrie; de luni pana duminica: 9:30 - 19:00
Real Alcazar este inchis de 1 ianuarie, 6 ianuarie, in Vinerea Mare si 25 decembrie.

Transport:
Autobuz: 1, 5, C3, C4, 21, 23, 25, 26, 30, 31, 32, 34, 35, 40, 41, 42

Vizualizari: 2279