Plaza de Espana din Sevilia


Plaza de Espana este un complex arhitectonic maiestuos ce a fost facut pentru a servi drept departament central al Expozitiei Iberico-Americane, o manifestare organizata in 1929 de Sevilia ce a avut ca scop strangerea relatiilor dintre Spania si fostele colonii din America Latina. Plaza de Espana este situata in Parcul Maria Luisa, in apropiere de centrul istoric al orasului Sevilia.

Plaza de Espana din Sevilia Plaza de Espana din Sevilia

Expozitia din 1929 a fost organizata de Sevilia pentru imbunatirea relatiilor de colaborare dintre Spania, Portugalia si fostele colonii. Fiecare tara si-a construit un pavilion, dar spre deosebire de alte expozitii, aceste pavilioane au fost construite pentru a rezista si dupa terminarea expozitiei. Piesa centrala si birourile administrative ale Expozitiei au fost in Plaza de Espana, proiectata de arhitectul Anibal Gonzalez, care a fost implicat si in construirea altor pavilioane de la aceasta expozitie. Astazi cladirea este ocupata de birouri guvernamentale si de birourile armatei regionale.

Plaza de Espana este un complex armonios in stil renascentist, stil foarte popular in acea perioada. Structura din caramida rosie este decorata cu tigla colorata. Doua turnuri inalte sunt legate de o structura centrala printr-o galerie cu multe coloane. Fatada curbata urmeaza conturul unei piete cu o fantana centrala masiva. Piateta este inconjurata de un canal si poduri frumoase decorate cu placi din ceramica ce leaga piata cu o promenada larga ce trece prin fata cladirii.

Intregul complex este decorat cu azulejos, tigle vopsite ce sunt foarte populare in Sevilia si ce se gasesc mai peste tot in oras. Fatada cladirii, un rand de felinare si podurile din Plaza de Espana sunt decorate cu azulejos divers colorate. Piesa de rezistenta este insa seria de 58 de banci ce se gasesc de-a lungul fatadei cladirii principale. Bancile sunt complet acoperite cu azulejos si infatiseaza o serie de desene alegorice ce reprezinta provinciile Spaniei.

Vizualizari: 413