Parlamentul Andaluziei din Sevilia


Parlamentul Andaluziei este gazduit de un complex de cladiri foarte mare ridicat in secolul al 16-lea. Initial sediul Parlamentului Andaluziei a fost construit in afara zidurilor orasului pentru a folosi drept spital. Cladirea spitalului a fost renovata si i s-a schimbat destinatia in anul 1992 pentru a gazdui birourile parlamentului. Parlamentul Autonom al Andaluziei isi are sediul in acest fost spital, numit Hospital de las Cinco Llagas (Spitalul celor cinci rani). Spitalul a fost fondat in anul 1500 cand Papa Alexandru al VI-lea si-a dat binecuvantarea Donei Catalina Ribeira pentru a face un spital in Sevilia. Spitalul a fost initial infiintat intr-o locatie temporara in Calle Santiago, undeva aproape de Casa de Pilatos. Fiul Catalaniei, Don Fadrique Enriquez de Ribera, primul marchiz de Tarifa, s-a decis sa construiasca un nou spital la marginea orasului in apropiere de Basilica Macarena.

Parlamentul Andaluziei Parlamentul Andaluziei

Constructia a inceput in 1546 sub intrumarea lui Martin de Gainza, care mai inainte colaborase si la ridicarea cladirii Primariei din Sevilia. Complexul vast care a fost terminat abia in 1613 a fost construit in stil renascentist. Cladirea este structurata in jurul mai multor curti; noua initial la numar dintre care opt dintre ele exista si astazi. In centrul aripii de sud se gaseste o poarta mare, proiectata de Asensio de Maeda intr-un stil spaniol baroc. Aceasta intrare duce direct la biserica spitalului, care domina curtea centrala. Biserica a fost construita in 1560 de Hernan Ruiz cel Tanar si in zilele noastre este folosita pentru intalniri parlamentare.

Spitalul a fost abandonat in anii 1960 si cladirea a ramas goala timp de multi ani pana in 1992 cand a fost restaurata pentru a servi drept sediu al Parlamentului Andaluziei, care a devenit o Comunitate Autonoma a Spaniei in anul 1981. In fata cladirii parlamentului se afla o gradina moderna cu o statuie a lui Hercule, creata initial pentru Expozitia Universala din 1992 din Sevilia. 

Vizualizari: 220