Palatul San Telmo din Sevilia


Palacio de San Telmo, construit in secolul al 17-lea pentru a servi ca scoala pentru navigatori, se remarca in special prin intrarea foarte ornamentata in stil baroc. Dupa ce a servit drept scoala pentru navigatori si mai apoi unei sumedenii de alte scopuri, cladirea a ajuns astazi sa fie resedinta oficiala a presedintelui Andaluziei.

Palacio de San Telmo a fost construit in anul 1682 ca si colegiu pentru „mareantes” (navigatori). A fost proiectat intr-un stil baroc exuberant spaniol de apreciatul arhitect local Leonardo de Figueroa. Acesta a fost ajutat de fiul sau Antonio Matias. Palatul este denumit dupa Sfantul Telmo, sfantul patron al marinarilor.

Palatul San Telmo din Sevilia Palatul San Telmo din Sevilia

Scoala a fost inchisa in 1847 si doi ani mai tarziu cladirea a fost vanduta lui Antoine d’Orleans, Duce de Montpensier, care a transformat-o in palatul sau de resedinta. In 1893 printesa Maria Luisa d’Orleans a donat orasului Sevilia, imensele gradini ale palatului, ce au fost folosite pentru a gazdui expozitia din 1929. Astazi zona este un parc imens ce poata numele de Parcul Maria Luisa. Printesa a donat si palatul, acesta fiind cedat bisericii pentru a gazdui un seminar teologic. In 1989, cladirea si-a schimbat iarasi proprietarul, de aceasta data ajungand proprietatea guvernului autonom al Andaluziei. Astazi, Palatul San Telmo este resedinta oficiala a presedintelui comunitatii autonome a Andaluziei.

Cea mai remarcabila parte a palatului este intrarea bogat decorata. Terminata in 1734 de Antonio Matias de Figueroa, aceasta intrare iese in evidenta prin coloanele sale sculptate. Statuile ce se gasesc de fiecare parte a balconului reprezinta arta si stiinta. La ultimul nivel se gaseste o statuie a Sf Telmo incadrata de o arcada deschisa. In stanga acestei statui se gaseste statuia Sf Hermenegild iar la dreapta una a Sf Ferdinand. O fatada cu spirale incununeaza aceasta intrare impresionanta.

Fatada de pe Avenida de Palos de la Frontera este decorata cu 12 statui ale unor personaje importante in istoria orasului Sevilia cum ar fi Murillo si Velazquez (pictori celebrii) si Rodrigo Ponce de Leon, un leader militar din timpul recuceririi Granadei din 1492. Statuile in marime naturala sunt opera lui Antonio Susillo si au fost montate pe cladire in anul 1895.

Adresa:
Avenida de Roma, Sevilla, 41013

Transport:
Autobuz: 5, 34, 35, 40, 41, 42, C1, C2

Vizualizari: 352