Muzeul de Arte Frumoase din Sevilia


Muzeul de Arte Frumoase din Sevilia este unul dintre cele mai cunoscute muzee de arta din Spania. Gazduit de o manastire reconditionata, muzeul are o colectie de opere de arta din Evul Mediu pana in Era Moderna, cu o inclinatie spre maestrii spanioli cum ar fi Murillo, Velazquez si Zurbaran. Atat colectia muzeului, cat si cladirea in sine in care se afla muzeul, reprezinta niste motive suficiente pentru a vizita acest obiectiv turistic important din Sevilia in vacanta in Andaluzia. Fondat sub denumirea de Muzeul de Pictura din Sevilia in anul 1835, fost mai apoi transformat in Muzeul de Arte Frumoase, pastrandu-si numele pana in zilele noastre.

Muzeul este gazduit de o fosta manastire, Convento de la Merced Calzada, ce apartinea ordinului Merced. Acest ordin bisericesc era dedicat eliberarii crestinilor ce erau tinuti captivi de catre musulmani. Membrii ordinului reuseau deseori sa elibereze captivii platind recompense, iar ordinul a devenit unul foarte bogat din darurile si donatiile generoase ale familiilor celor ce erau eliberati. In secolul al 19-lea calugarii au fost exclusi din manastire si la scurt timp dupa aceea, in 1852, aceasta a fost transformata in muzeu.

Muzeul de Arte Frumoase din Sevilia Muzeul de Arte Frumoase din Sevilia

Cladirea Muzeului de Arte Frumoase din Sevilia

Manastirea a fost construita intre anii 1600 si 1612 de catre Juan de Oviedo. Manastirea a fost ridicata in jurul unor curti si cuprinde mai multe parti cum ar fi Claustro Mayor (manastirea principala), Claustro de los Bojes si Claustrilla, care sunt toate deschise publicului. Fatada este dominata de veranda centrala in stil baroc, decorata cu coloane si o statuie a Fecioarei Maria si un fronton care este spart. In interior se poate vedea tavanul in forma de dom, pictat in secolul al 18-lea de Domingo Martinez, care a decorat si Palatul Sal Telmo din Sevilia.

Colectia Muzeului de Arte Frumoase din Sevilia

Muzeul detine una dintre cele mai mari colectii de arta spaniola si expune in special picturi si sculpturi ale artisitilor spanioli cum ar fi El Greco si Velazquez, acoperind o perioada de timp de la evul mediu la epoca moderna. O atentia speciala este acordata artistilor locali cum ar fi Bartolome Esteban Murillo, Luis de Vargas, Francisco de Zurbaran si Juan de Valdes Leal. In muzeu sunt expuse si o serie de lucrari de ceramica, un mestesug traditional in Andaluzia ce a cunoscut o dezvoltare maxima in secolele 17 si 18. Printre cele mai de pret exponate ale muzeului se numara “Fecioara cu pruncul” de Murillo din 1668, o statuie a Sfantului Jerome de Pietro Torrigiano – un rival al lui Michelangelo si tabloul lui El Greco ce-l infatiseaza pe fiul sau Jorge Manuel.

Este interzis fotografiatul cu flash in interiorul muzeului.

Adresa:
Plaza del Museo 9, Sevilla

Pret:
Gratuit pentru cetatenii Uniunii Europene.

Orar:
marti: 14:30 - 20:30; miercuri - sambata: 9:00 - 20:30; duminica: 9:00-14:30.
Lunea este inchis. Este inchis si pe 1 si 6 ianuarie, 1 mai, 24,25 decembrie si 31 decembrie.

Transport:
Autobuz: C3 si C4

Vizualizari: 473