Muzeul BMW din Munchen


In apropiere de Olympiapark se gaseste sediul companiei Bayerische Motoren Werke AG cunoscuta in toata lumea sub numele de BMW, una dintre cele mai mari companii din Munchen si printre cele mai cunoscute marci de automobile.

Fondata in 1913, firma BMW a inceput sa produca motoare de avioane in anul 1917 pentru ca in 1923 sa inaugureze productia de  motociclete. Abia in anul 1928 compania BMW inceape sa produca masinile care ii aduc faima mondiala in zilele noastre.

Muzeul BMW din Munchen Muzeul BMW din Munchen

La scurta vreme dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, fabricile BMW au fost dezasamblate de catre Fortele Aliate si companiei i s-a permis sa produca numai aparate de uz casnic si biciclete. In 1950, BMW s-a intors la productia de masini si dupa un inceput ezitant, compania s-a axat pe productia de masini de lux, devenind in scurt timp unul dintre cei mai admirati producatori din lume.

Una dintre cele mai importante atractii turistice din Munchen este turnul cu patru cilindri al cladirii BMW si Muzeul BMW situat in imediata apropiere. Muzeul prezinta evolutia tehnica a productiei de masini si motociclete si de asemenea pune accentul pe cateva momente importante din istoria companiei. Multe masini si motociclete vechi sunt expuse pe o rampa in spirala situata pe interiorul cladirii cilindrice a muzeului. Printre masinile expuse aici se numara un Dixi din 1928, un Isetta si multe masini sport cum ar fi un BMW 328, cunoscut pentru victoria sa in cursa istorica Mille Miglia din Italia. Desigur sunt expuse si modele mai recente cum ar fi un BMW 850.

Muzeul BMW din Munchen - BMW 238 Mille Miglia Muzeul BMW din Munchen - BMW 238 Mille Miglia

Cladirea principala de birouri a companiei a fost proiectata de arhitectul Karl Scwarzer care a avut ca sursa de inspiratie un motor cu patru cilindri. Turnul din aluminiu a fost terminat in 1972, chiar inainte ca Jocurile Olimpice sa se desfasoare in Olympiapark, chiar langa sediul BMW.

BMW Welt - Lumea BMW

In 2008 BMW a deschis inca o atractie importanta, chiar peste drum de sediul companiei, intr-o structura noua, foarte moderna: BMW Welt (Lumea BMW). In complexul multi-functional noii proprietari de BMW isi pot ridica masina iar turistii pot vizita expozitii de masini si inovatii tehnologice in Markenwelt. Cladirea care este legata de Muzeul BMW printr-un pod pietonal este si locul in care se gasesc cateva restaurante si magazine cu tematica BMW.

Adresa:
Petuelring 130, Munchen.

Transport:
Metrou: Olympiazentrum - U3.

Orar:
de marti pana duminica: 10:00 - 18:00
luni: inchis.
BMW Welt este deschis zilnic intre 09:00 - 22:00.

Preturi:
Adulti: 9.00 €
Bilet redus: 6.00 €
Pentru grupuri de minim 5 persoane: 8.00 €
Bilet de familie: 18.00 € (pentru 2 adulti si trei copii de pana in 18 ani).
Audioghiduri pot fi inchiriate pentru 2.00 €.
Intrarea la BMW Welt este gratuita.

Vizualizari: 1373