Castele din Sintra.


Am auzit ca intr-o vizita la Lisabona trebuie neaparat sa ne rezervam o zi pentru a vizita ansamblul de castele din Sintra. Complexul este parte a patrimoniului universal UNESCO si este compus din opt castele si palate amplasate intr-un cadru natural deosebit - in Parcul Natural Sintra-Cascais. Desi dupa un maraton epuizant nu prea aveam tragere de inima nici pentru doi pasi, dorinta de a vizita Sintra ne-a ridicat devreme din pat. Din Lisabona se ajunge foarte usor la Sintra. Exista mai multe locuri in capitala Portugaliei unde se vand excursii spre Sintra cu autocarul. Noi insa am ales sa mergem cu trenul. Exista un bilet care include transportul de la Lisabona la Sintra si biletele de autobuz pentru transportul in regiunea Sintra intre castelele de aici. Tot in pretul aceluiasi bilet este inclus si transportul cu autobuzul pana la Cabo da Roca si Cascais. Din Cascais puteti lua trenul inapoi spre Lisabona - inclus si el in biletul pe care l-am achizitionat. Pretul acestui tichet este de 12 de euro.

Daca doriti sa vedeti cateva dintre castele si sa mergeti si la Cabo da Roca si Cascais atunci trebuie sa va incepeti ziua foarte devreme. Drumul pana in Sintra cu trenul dureaza pana intr-o ora iar de aici puteti lua autobuze spre castelele pe care doriti sa le vizitati. Noi am ales sa mergem la Pena, Monserrate si Sintra. Exista mai multe variante de bilete combinate pe care le puteti cumpara de la oricare dintre castele.

Parcul si Palatul Pena sunt cele mai semnificative exemple ale romantismului portughez din secolul al 19-lea si de integrare a arhitecturii cu natura. Din intregul complex de la Sintra, Parcul si Palatul Pena constituie cea mai importanta componenta si noi impreuna cu majoritatea turistilor am considerat ca nu putem rata o vizita aici. Parcul este de o frumusete deosebita si ocupa aproximativ 85 de hectare, insa Palatul Pena pare desprins direct din povesti.

Palatul Pena din Sintra
Palatul Pena din Sintra
Palatul Pena din Sintra

Palatul Monserrate a fost resedinta de vara a unui milionar englez care si-a facut averea din textile, fiind in acelasi timp si proprietarul uneia dintre cele mai mari colectii private de arta din Marea Britanie. Numele sau a fost Francis Cook si cel mai probabil a fost fermecat ca si noi toti de frumusetea naturala a regiunii. Castelul pe care l-a reconstruit si folosit ca resedinta de vara are influente arhitecturale maure intregrandu-se perfect in peisaj.

Palatul Monseratte din Sintra
Palatul Monseratte din Sintra
Palatul Monseratte din Sintra

Palatul National Sintra este situat chiar in Sintra si il puteti vizita primul. Aveti de mers doar o statie de la gara centrala din Sintra. Palatul in sine nu impresioneaza la prima vedere insa are o istorie interesanta fiind singurul Palat Regal din Evul Mediu care a fost conservat atat de bine. Intregul Palat este declarat monument national al Portugaliei iar Capela in stil mudejar este si ea extrem de interesanta.

Suntem siguri ca si celelalte obiective din Sintra merita vizitate, insa noi am ales sa mai lasam si pentru vizita urmatoare, in parte pentru ca nu ne-am dorit sa le vizitam in fuga (nu ca am mai fi putut alerga dupa maratonul din ziua trecuta) si in parte pentru ca ne-am dorit sa mergem si spre Cabo da Roca si Cascais. Cu siguranta un obiectiv important este Castelul Maurilor dar si Manastirea Capucinilor probabil merita o vizita daca aveti timp si doriti sa petreceti mai multa vreme in regiunea Sintra.

Pentru frumusetea naturala, pentru castelele superbe de aici, pentru organizarea turismului din zona si pentru amanuntele istorice pe care am avut ocazia sa o descoperim, Parcul Natural Sintra-Cascais este o destinatie garantata de TVL.