Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale.


Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Portugaliei continentale si implicit al Europei si al masei continentale Eurasia. Locul a fost mentionat inca din vremea Imperiului Roman si mai apoi in perioada Marilor Descoperiri a fost cunoscut sub numele de Stanca Lisabonei. Cabo da Roca este situat la aproximativ 50 de km de Lisabona si la 20 de km de Sintra.

Luis de Camoes, cel mai mare poet portughez, al carui talent a fost comparat cu cel al lui Dante, Shakespeare sau Homer a facut referire la Cabo da Roca, numindu-l locul unde pamantul se sfarseste si oceanul incepe. Cabo da Roca este parte a Parcului National Sintra-Cascais si este marcat printr-o placa situata pe un monument ce-a fost ridicat aici.

Cabo da Roca, Portugalia
Cabo da Roca, Portugalia
Cabo da Roca, Portugalia

La Cabo da Roca exista si un far inalt de 22 de metri, amplasat la aproximativ 165 de metri deasupra Oceanului Atlantic. Acesta a fost dat in folosinta in 1772, fiind primul far din Portugalia. Privelistile de la Cabo da Roca sunt superbe si daca aveti timp va recomandam sa mergeti sa vizitati acest loc. Exista un autobuz care face legatura intre Sintra si Cascais, care opreste si la Cabo da Roca. Autobuzele trec cam din ora in ora insa ar fi bine sa va interesati inainte de plecare la ce ora vine urmatorul autobuz deoarece nu toate fac ocolul pana la Cabo.

Noi am vizitat Cabo da Roca seara si am reusit sa ne bucuram de un apus superb al soarelui in Oceanul Atlantic, in cel mai vestic punct al Europei continentale. Din fericire am prins si ultimul autobuz inapoi spre Sintra. Pentru privelisti, pentru apusul superb, pentru importanta sa geografica si pentru o incheiere ‘en fanfare’ a periplului nostru in Portugalia, Cabo da Roca este o destinatie garantata de TVL.