Spre Lisabona si Maratonul Rock’n Roll.


Asa cum scriam aici, am plecat din Algarve spre Lisabona cu suspine si amintiri ale unor locuri pe care nu le vom uita prea curand. In capitala Portugaliei aveam un program foarte bine stabilit. Doream desigur sa vedem cateva dintre obiectivele turistice cele mai importante din Lisabona insa mai aveam in scop si participarea la Rock ‘n’ Roll Lisbon Marathon. Acesta urma sa fie al saselea marathon din “cariera” atletica a TVL...

Ajunsi in Lisabona, ne-am cazat la Turim Iberia Hotel, un hotel pe care-l recomandam cu caldura celor care planuiesc sa viziteze capitala Portugaliei. Beneficiaza de o localizare buna, in apropierea metroului, camere spatioase, curate, cu minibar, telefon si un mic dejun variat; iar internetul este gratuit. Dupa ce am scapat si de masina inchiriata am dat fuga la Sports Expo pentru a ne ridica kit-urile de participare la Maratonul din Lisabona. La Sports Expo ne-am clatit ochii cu ultimele aparitii din lumea echipamentelor si accesoriilor de alergare si am plecat cu gandul la ziua urmatoare, la emotiile startului ce avea sa aiba loc in Cascais si la traseul superb pe care acest marathon il propunea participantilor pentru intaia oara. Trebuie mentionat si gustul bananelor de Madeira care ne-au fost oferite de organizatori - au fost de-a dreptul delicioase.

Sports Expo de la Lisabona Marathon 2013
Sports Expo de la Lisabona Marathon 2013
Sports Expo de la Lisabona Marathon 2013

Transportul spre Cascais a fost inclus in taxa de participare asa ca putin dupa ora opt dimineata am luat trenul din Cais do Sodre spre Cascais, un orasel turistic la vest de Lisabona. Cum am mai spus, traseul este unul deosebit, mai ales in prima sa parte cand traverseaza statiuni de pe litoralul din apropierea Lisabonei dar si spre final cand se intra in oras si alergatorii trec pe langa o serie intreaga de obiective turistice, unele dintre ele adevarate simboluri ce se gasesc pe mai toate vederile cu imagini din capitala lusitana. Vremea a fost putin prea calda pentru gustul nostru insa nu aveam pretentii prea mari la un loc fruntas asa ca am incercat sa ne bucuram cat mai mult posibil de traseul pitoresc propus pentru prima data de organizatori.

Medalia de la Maratonul din Lisabona 2013
Imprimeu tricou de finisher Maratonul de la Lisabona 2013
Imprimeu tricou de finisher Maratonul de la Lisabona 2013

Cu bataturi in talpi si crampe musculare, dar cu medalia de finisher la gat si cu aerul Atlanticului inca in plamani, am parasit perimetrul maratonului si am revenit la celalalt scop al vizitei noastre in Lisabona: obiectivele turistice ale orasului. Am mers la Oceanarium, la Manastirea Jeronimo, la Turnul Belem, la Monumentul Descoperirilor, la Castelul Sao Jorge sau prin Praca do Comercio si prin alte locuri deosebite care ne-au aratat de ce turistii inunda Lisabona cu o perseverenta demna de invidiat. Vremea superba ne-a tinut departe de muzeele Lisabonei despre care putem spune ca nu sunt deloc putine, iar unele dintre ele par chiar foarte interesante. Speram sa putem vizita cateva dintre ele cu proxima ocazie cand vom reveni in capitala Portugaliei.

In ziua urmatoare am plecat spre Sintra, o zona de castele si gradini senzationale, aflata in Patrimoniul Universal UNESCO. Pana atunci insa am spus cu tarie si cu inima impacata, ca pentru maratonul Rock ‘n’ Roll, pentru obiectivele turistice de aici, pentru oamenii calzi, pentru preparatele din peste si fructe de mare, dar si pentru vinurile savuroase, Lisabona este o destinatie turistica garantata TVL.