Santa Maria delle Grazie si Cina cea de taina


Poate obiectivul turistic care atrage cei mai multi turisti in Milano este capodopera lui Leonardo da Vinci – Cina cea de Taina. Intre anii 1495 si 1497, Leonardo a pictat aceasta capodopera a confuziei si tradarii pe peretele salii de mese in vremea cand Santa Maria delle Grazie era o manastire Dominicana. Fresca lui Leonardo a fost numita "cea mai trista opera de arta din lume" - in parte datorita faptului ca s-a deteriorat chiar dinainte de a fi terminata, probabil si din cauza ca preotii isi pregateau masa aici.

Santa Maria delle Grazie din Milano Santa Maria delle Grazie din Milano

Fresca a suferit o serie de retusari bine intentionate dar prost executate in secolele 18 sau 19. In ziele noastre o noua restaurare a avut loc, avand ca scop indepartarea efectelor restaurarilor anterioare si stricaciunilor cauzate de acestea. De asemenea fresca s-a restaurat si pentru a repara distrugerile aduse de trupele lui Napoleon, care au folosit peretele pe post de tinta pentru exercitii de tras cu pusca si distrugerile suferite in timpul bombardamentelor din Al Doilea Razboi Mondial care au daramat acoperisul, lasand fresca expusa intemperiilor timp de 3 ani.

Cu alte cuvinte, "Cina cea de Taina" este doar o umbra a operei lui Leonardo, dar lucrarea ce imortalizeaza momentul cand Cristos le-a spus Apostolilor ca unul din ei il va trada, ramane la fel de puternica si evocativa. Numai 25 de oameni au voie sa vada aceasta opera de arta in acelasi timp, si trebuie sa treaca printr-o serie de dispozitive care indeparteaza de pe haine eventualele elemente ce pot fi daunatoare frescei. Din aceasta cauza, cozile sunt in general foarte mari si fara rezervari in prealabil puteti avea surpriza sa fiti respinsi la intrare chiar daca mergeti iarna cand fluxul turistic este departe de maxim. In plus grupurile de turisti cumpara bilete multe contribuind la aglomeratie.

Cina cea de taina de Leonardo da Vinci Cina cea de taina de Leonardo da Vinci

Datorita faptului ca biserica Santa Maria delle Grazie gazduieste o asa capodopera, biserica in sine este de multe ori trecuta cu vederea, dar ea in sine este o comoara. Veche din secolul 15, Santa Maria delle Grazie prezinta o multime de inovatii arhitectonice si un dom impresionant. Este opera unuia dintre cei mai mari arhitecti renascentisti, Donato Bramante – cel care a fost unul dintre primii arhitecti care a lucrat la Basilica San Pietro din Roma.

Adresa:
Piazza Santa Maria delle Grazie 2, Corso Magenta

Transport:
Tramvai: 24;
Metrou: statia Conciliazione sau Cadorna;

Orar:
deschis de marti pana duminica de la 8:15 AM pana la 7:30 PM.
Rezervarile sunt esentiale iar vizitatorii trebuie sa ajunga cu 15 minute inaintea timpului alocat pentru vizita.

Preturi:
Vizitarea biserii este gratuita.
Pentru a vedea capodopera lui Leonardo da Vinci se percepe o taxa de 6.50 € si o taxa de rezervare de 1.50 €.

Vizualizari: 2621