Palatul Topkapi din Istanbul

Palatul Topkapi a gazduit toti sultanii otomani pana la regatul lui Abdulmecid I (1839-1860), insumand aproape patru secole. Mahomed al II-lea a ordonat construirea palatului, imediat dupa cucerirea Constantinopolului in anul 1453. Formei finale a palatului ce acoperea o suprafata de 700.000 de metri patrati, i-a fost adaugat zidul de 1.400 de metri lungime. De-a lungul zidului exista trei porti principale: poarta Otluk, poarta Demir si poarta Imperiala (Bab-i Humayun), si cateva porti mai mici. Dupa regatul lui Mahomed al II-lea Cuceritorul, palatul s-a dezvoltat constant formand un complex de cladiri si anexe.

Haremul de la Palatul Topkapi din Istanbul
Haremul de la Palatul Topkapi din Istanbul

Poarta principala, Bab-i Humayun, este situata langa Ayasofya, ea conducand vizitatorii spre cele patru curti inconjurate de diferite structuri. In interior puteti vizita:
1. Cele patru curti
2. Poarta din mijloc (poarta salutului)
3. Bucatariile (Portelan chinezesc si japonez - Argintarii)
4. Sala Divan
5. Turnul de justitie
6. Sala armurilor
7. Poarta fericirii
8. Camera tronului
9. Costume
10. Trezoreria
11. Colectia de picturi in miniatura
12. Ceasurile
13. Pavilionul mantalei binecuvantate
14. Pavilionul Mecidiye
15. Camera unde se servea micul dejun si pavilionul Bagdad
16. Haremul

Cuvantul „harem” insemnand „tabu” sau „interzis” a fost folosit in conceputul de familie in societatea islamica. Haremul este un loc privat si interzis unde dinastia locuia in palatul otoman. Haremul din Palatul Topkapi are aproximativ 300 de camere, 9 bai turcesti (hamams), 2 moschei, un spital si o spalatorie.

Orar:
Muzeul palatului Topkapi este deschis in fiecare zi intre 9.00 si 17.00 (exceptand zilele de marti cand este inchis toata ziua).

Preturi:
Taxa de intrare in muzeul palatului Topkapi este de 20 YTL iar taxa pentru Harlem (cartierul femeilor) este de 15 YTL. Ghiduri audio pot fi inchiriate pentru pretul de 10 YTL.

Adresa:
Piata Sultanahmet. Intrarea in palat se face pe strada Bâb-ı Hümâyun

Transport:
Tramvai (statia Sultanahmet)
Autobuz T4 (statia Sultanahmet)

Obiective turistice Istanbul