Mica Hagia Sofia din Istanbul


Mica Hagia Sofia este o fosta biserica ortodoxa din perioada bizantina care in prezent functioneaza ca moschee. Hagia Sofia, Biserica Chora si Moscheea Fethiye sunt alte biserici bizantine importante din Istanbul care au fost transformate in moschei si care acum sunt muzee. Numele initial al Micii Hagia Sofia a fost Biserica Sfintilor Sergius si Bacchus. Acesti doi sfinti au fost soldati in armata lui Galerius si s-au bucurat de un mare prestigiu pana cand au fost demascati ca fiind crestini practicanti. Au fost aspru pedepsiti, Bacchus murind in timpul torturilor aplicate, iar Sergius fiind decapitat mai tarziu. Cu toate ca sunt multe inexactitati istorice in povestea acestora, cei doi au fost facut sfinti si sunt serbati pe data de 7 octombrie.

Mica Hagia Sofia Mica Hagia Sofia

Mica Hagia Sofia a fost construita de Iustinian I in anul 536, tot el fiind si cel care construit Hagia Sofia, Biserica Cisterna si multe alte cladiri ce sunt adevarate repere arhitectonice in Istanbul si nu numai. Arhitectura Bisericii Mica Hagia Sofia este unica si nu se aseamana deloc cu cea care caracterizeaza Hagia Sofia. Cladirea are un naos octogonal amplasat intr-un patrulater neregulat, acoperit de un dom cu diametrul de 17 metri. Procopius, un istoric din secolul al VI-lea a spus ca din motive legate de originalitatea constructiei si a decoratiilor somptuoase, Mica Hagia Sofia ocupa locul doi in topul constructiilor din Constantinopol doar pentru ca Hagia Sofia este pe primul loc.

Planul deosebit al Micii Hagia Sofia a fost refolosit la Biserica San Vitale din Ravena care a fost construita in anul 547. De asemenea pentru constructia Moscheei Rustem Pasa, celebrul arhitect otoman Mimar Sinan s-a inspirat din planul bisericii Mica Hagia Sofia. Moscheea Rustem Pasa a fost ridicata in 1563 sub patronajul Marelui Vizir al lui Suleiman Magnificul, Rustem Pasa.

Mica Hagia Sofia - Interior Mica Hagia Sofia - Interior

Biserica a fost convertita in moschee in anul 1513, la 60 de ani de la caderea Constantinopolului. Transformarea bisericii in moschee a fost facuta la porunca lui Huseyin Aga, eunucul sef de la Palatul Topkapi in prima parte a secolului al XVI-lea. Astazi, biserica continua sa functioneze ca moschee si primeste vizitatori in fiecare zi cu exceptia perioadelor de rugaciune.

Desi este o moschee, interiorul cladirii are o inscriptie veche in greaca ce dateaza din perioada bizantina. Inscriptia ii glorifica pe Iustinian si pe sotia acestuia Theodora.

Legenda constructiei bisericii Mica Hagia Sofia

Se spune ca inainte de a deveni imparat, Iustinian a fost condamnat la moarte pentru ca a incercat sa organizeze o revolta impotriva unchiului sau Imparatul Iustin I. Cu o noapte inainte de ziua programata a executiei, Sfintii Sergius si Bacchus i s-au infatisat Imparatului Iustin, indemnandu-l sa nu il omoare pe Iustinian. Drept urmare, Iustin a anulat executia si cativa ani mai tarziu, in anul 527, Iustinian avea sa devina el insusi imparat. Imediat dupa, a dat porunca sa fie ridicata Biserica Mica Hagia Sofia si sa le fie inchinata sfintilor despre care se spunea ca i-au salvat viata.

Programul si pretul de intrare la Mica Hagia Sofia

Mica Hagia Sofia este deschisa zilnic intre orele 10:00 si 18:00. In timpul orelor de rugaciune, accesul turistilor este interzis. Nu se percepe taxa de intrare pentru Mica Hagia Sofia, insa donatiile sunt apreciate.

La Mica Hagia Sofia se afla la mica distanta de Piata Sultanahmet. Din coltul Moscheei Albastre, mergeti aproximativ 5 minute pe strada Kukuc Ayasofya. Moscheea Mica Hagia Sofia este la capatul strazii pe partea stanga.

Vizualizari: 688