Catedrala din Sevilia


Catedrala din Sevilia este una dintre cele mai mari si impresionante biserici din lume. A fost construita in secolul 15 pe locul unei moschei din secolul al 12-lea. In interiorul catedralei se gaseste un altar spectaculos din aur, Retablo Mayor. Astazi este un obiectiv major al orasului Sevilia, o atractie turistica vizitata de foarte multi turisti in fiecare an. Catedrala din Sevilia este alaturi de turnul Giralda, singurul ramas in picioare din vechea moschee, un punct turistic important al orasului Sevilia de astazi. Indiferent de afinitatile religioase Catedrala din Sevilia este o capodopera ce trebuie vizitata daca va aflati in oras.

Constructia catedralei a inceput in prima parte a secolului al 15-lea pe locul moscheei ce fusese construita de mauri in secolul 12. Moscheea fusese distrusa de un cutremur in luna iulie a anului 1401. Atunci s-a luat hotararea de a se construi peste ruinele moscheei o mare catedrala. Cei care au decis asta se spune ca ar fi zis ca "Vom construi o biserica atat de mare incat cei care o vor vedea terminata ne vor considera nebuni".

Catedrala din Sevilia Catedrala din Sevilia

In anul 1248, la scurt timp dupa recucerirea orasului de catre crestini, moscheea fusese ridicata la rang de catedrala. Dupa cutremur mare parte din vechea moschee se prabusise dar parti din ea au ramas in picioare, inclusiv minaretul care astazi este partea de jos a cunoscutului turn al catedralei – Giralda – si Patio de los Narajos, o curte foarte mare.

Constructia noii biserici a inceput in anul 1402 dupa un proiect al lui Alonso Martinez, iar constructia a fost terminata in anul 1517. Munca titanica la interiorul bisericii nu a fost insa terminata decat in secolul 20. Catedrala este una dintre cele mai mari din lume. Interiorul este enrom si are cinci naosuri ample. Cladirea are 126 de metri lungima si 83 latime, iar acoperisul ajunge la o inaltime de 37 de metri.

Interiorul Catedralei din Sevilia este cu adevarat minunat, cu numeroase capele, un cor extraordinar, arcade si vitralii remarcabile. Printre capelele ce trebuie vazute se numara Capela Regala, Capela Sf Petru si Capela Sf Antoniu. Acestea au niste picturi superbe ce dateaza din secolul al 16-lea. Ceea ce trebuie insa neaparat vazut in Catedrala din Sevilia este superbul altar sculptat si mormantul lui Cristofor Columb. Mai multe morminte celebre pot fi gasite in cripta de sub altar, unde regi si regine crestine din secolele 13 si 14 au fost inmormantate. Muzeul catedralei expune o serie de picturi foarte valoroase dar si chivotul mare de argint.

Cea mai spectaculoasa parte a interiorului Catedralei din Sevilia este fara indoiala Retablo Mayor, altarul din aur al bisericii, din capela principala. Aceasta capodopera a fost proiectata de maestrul flamand Pierre Dancart care a munci 44 de ani la reliefurile prezente pe altar, incepand cu anul 1482. Altarul a fost in cele din urma finalizat in 1564 cu ajutorul altor artisti. Un grilaj faurit intre 1518 si 1532 separa vizitatorii de altar. Retablo Mayor, cel mai mare altar din lume, este format din 36 de parti sculptate in relief, ce infatiseaza scene din vechiul testament si din viata sfintilor. La altar, in fata unui zid din aur se gaseste statuia ce o infatiseaza pe Santa Maria de la Sede, sfantul ce patroneaza Catedrala.

Mormantul lui Cristofor Columb

In apropiere de intrarea in catedrala se gaseste monumentul funerar al lui Cristofor Columb care se presupune ca adaposteste trupul celebrului explorator. Trupul sau a fost adus aici din Havana la sfarsitul anilor 1890. Sarcofagul lui Columb este sustinut de patru statui mari, ce reprezinta regatul de Aragon, Castilia, Leon si Navara. Initial mormantul lui Columb a fost tinut in Havana, dar atunci cand Cuba si-a declarat independenta a fost mutat in Sevilia.

Patio de los Naranjos

Patio de los Naranjos (Curta portocalilor) a fost initial curtea fostei moschei. O poarta mare numita Puerta del Perdon, construita in secolul al 12-lea de catre mauri duce spre aceasta curte. In centrul acestei curti se gaseste o fantana de piatra care dateaza inca de pe vremea vizigotilor sau chiar a romanilor.

Turnul Giralda

Piesa de rezistenta a Catedralei din Sevilia este Turnul Giralda, care astazi are o inaltime de 98 de metri si care dateaza inca din secolul al 12-lea cand a fost construit ca si minaret al moscheei maure. Turnul a supravietuit cutremurului devastator din secolul al 14-lea asa ca s-a decis pastrarea si transformarea sa in turn pentru clopotul Catedralei din Sevilia. Simboluri crestine au fost adaugate ulterior, iar infatisarea sa din zilele noastre se datoreaza unei reconditionari prin care a trecut in anul 1568 cand a fost adaugat si frumoasa clopotnita in stil renascentist.

Portile Catedralei din Sevilia

Un numar important de usi impresionante asigura accesul in Catedrala. Cea mai cunoscuta usa este Puerta de los Palos, din apropierea Turnului Giralda. Aceasta este decorata cu un basorelief ce infatiseaza “adoratia magilor”, creat de Miguel Florentin anul 1520. Tot el a facut si decoratiunile de pe Puerta de las Campanillas, ce-l infatiseaza pe Cristos intrand in Ierusalim. Poarta principala a Catedralei din Sevilia, Puerta de la Asuncion, se afla pe Avenida de la Constitution. Aceasta a fost facuta in 1833 si este decorata cu statui ale unor sfinti si cu un basorelief ce se afla deasupra usii ce reprezinta Adormirea Maicii Domnului.

Adresa:
Av. de la Constitucion s/n, Sevilia, Spania

Pret:
Adulti: 8.00 € inclusiv Turnul Giralda.
Copii sub 11 ani - gratuit.
Studenti sub 26 de ani: 2.00 €
Duminica intrarea este gratuita.

Orar:
Intre iulie si august, de luni pana sambata: 9:30 AM - 4:30 PM; duminica: 2:30 PM - 6:30 PM.
Intre septembrie si iunie, de luni pana sambata: 11:00 AM - 17:30 PM; duminica 2:30 PM - 6:30 PM
Ultima intrare este cu 30 de minute inainte de ora de inchidere.

Vizualizari: 796