Plaza de Cibeles din Madrid


Cea mai frumoasa piata dintre multele piete din Madrid este Plaza de Cibeles. Piata foarte aglomerata este inconjurata de cladiri maiestuoase. In centru se afla Fuente de la Cibeles. Aceasta fantana numita dupa Cibele (sau Ceres), zeita romana a naturii, este unul dintre cele mai importante simboluri ale Madridului. Fantana Cibeles o reprezinta pe zeita intr-un car tras de doi lei. A fost construita intre anii 1777 si 1782 de Ventura Rodriguez. De fiecare data cand echipa Real Madrid castiga cate un trofeu, suporterii se aduna in jurul fantanii pentru a se bucura impreuna de succesul echipei.

Plaza de Cibeles, Madrid Plaza de Cibeles, Madrid

Cea mai proeminenta cladire din Plaza de Cibeles este Palacio de Comunicaciones (Palatul Comunicatiilor). Cladirea ce seamana cu o catedrala a fost construita intre 1905 si 1917 de Antonio Palacios pentru a fi sediu central al serviciului postal. Cladirea a gazduit Muzeul Postei si Telecomunicatiilor pana in anul 2007 cand a devenit primaria orasului Madrid (Ayuntamiento de Madrid).

Peste drum de primarie se gaseste Banco de Espana, sediul central al Bancii Spaniei. Cea mai veche parte a acestei cladiri imense a fost construita intre 1882 si 1891, fiind mai apoi extinsa in 1936 si in 1975. In interior, la 30 de metri sub pamant se afla locul unde banca centrala isi tine rezerva de aur. Inainte ca masuri moderne de securitate sa fie instalate, camera tezaurului era inundata in caz de pericol.

Tot aici se gaseste si Palacio de Linares. Cladirea in stil baroc a fost construita in anul 1873 de un bancher foarte bogat, Jose de Murga. Un secol mai tarziu cladirea se degradase foarte tare pana in anul 1992 cand a fost renovata. In prezent gazduieste Casa de America, un centru cultural si galerie de arta concentrata mai mult pe arta din America Latina. Se spune ca aceasta cladire este inca bantuita de spiritul primului sau proprietar care si-a facut averea in Lumea Noua.

Transport:
metrou - Banco de Espana (M2)

Adresa:
intre Passeo del Prado si Passeo de los Recoletos

Vizualizari: 1126