Vacanta la Madrid - Orasul Galactic


Capitala Spaniei, situata in inima Peninsulei Iberice si chiar in mijlocul Castiliei la o altitudine de aproximativ 600 de metri, are o populatie de peste trei milioane de locuitori. Un oras cosmopolit, un centru de afaceri, centru al administratiei publice, al Guvernului, al Parlamentului Spaniei si al Familiei Regale, Madrid are un rol important si in sectorul bancar si industrial. Mai toata industria din oras este situata in partea de sud a orasului unde se gasesc fabrici de textile, de alimente si din alte domenii. Madridul este insa caracterizat de o viata culturala si artistica intensa dar si de o foarte variata viata de noapte.

Madrid nu a fost mereu capitala Spaniei. Toledo, orasul din sud vestul Spaniei, a avut acest rol pana in anii 1500 cand Madrid si-a castigat titlul de capitala.

Palatul Regal din Madrid Palatul Regal din Madrid

Marea metropola madrilena isi gaseste radacinile in vremea emirului arab Mohamed I (852-886) care a ordonat construirea unei fortarete pe malul raului Manzanares. Ulterior a devenit subiect al disputei intre crestini si arabi pana cand a fost cucerita de Alonso al VI-lea in secolul al XI-lea. La sfarsitul secolului al XVII-lea, un zid defensiv a fost construit pentru a proteja orasul. In secolul al XVIII-lea, sub domnia lui Carlos al III-lea, au fost proiectate marile artere ale orasului cum ar fi Paseo del Prado sau Paseo las Acacias.

La inceputul secolului al 19-lea, Joseph Bonaparte a demarat restructurarea zonei Puerta del Sol. Strada comerciala cunoscuta sub numele de Gran Via a fost construita la inceputul secolului trecut. In anii 50 artera ce leaga nordul de sudul orasului, Paseo de la Castellana a fost extinsa si cladiri moderne au fost construite de-a lungul ei, pentru a gazdui institutii financiare importante. Din trecutul maret al orasului nu au mai supravietuit decat unele cladiri in stil baroc si neoclasic din secolele 17 si 18 cum ar fi cele din Plaza Mayor sau Palacio Real si inca alte cateva.

Principala poarta de acces in Madrid este aerportul international Madrid-Barajas situat la 13 km nord est de oras. Acest aeroport care deserveste capitala este cel mai mare aeroport din Spania. Madrid este un oras plin de contraste, aici fiind locul unde caracterul de oras istoric se imbina perfect cu arhitectura moderna. In ciuda populatiei mari, Madridul nu este foarte aglomerat datorita retelei metroului madrilen, una dintre cele mai extinse retele de metrou din lume si cu un ritm de dezvoltare accelerat.

Fiind cel mai mare oras din Spania, in Madrid exista o oferta foarte bogata de hoteluri si posibilitati de cazare pentru turistii cu standarde dintre cele mai variate. In Madrid se gaseste cazare ieftina dar si cazare la hoteluri de cinci stele si pot fi inchiriate apartamente sau chiar vile.

Dupa moartea lui Franco, viata de noapte din intreaga Spanie si in special cea din Madrid a inflorit. Madrid este recunoscut pentru discotecile sale iar pentru madrileni nu este un lucru neobisnuit sa danseze si sa se distreze toata noaptea iar dimineata sa se duca la servici. Aceasta adevarata miscare sociala este numita ‘la movida’ si a explodat o data cu cresterea economica a Spaniei si cu explozia libertatii dupa inlaturarea dictatorului Franco.

Asadar mixul de obiective turistice cu oferte de cazare din belsug si cu o viata de noapte tumultoasa face din Madrid o destinatie de vacanta preferata de multi turisti iar un city-break in Madrid poate fi o modalitate ideala de deconcertare si relaxare.