Scurt istoric al orasului Madrid


Locul pe care se gaseste orasul Madrid a fost locuit din vremuri preistorice, asa cum arata numeroasele obiecte gasite in timpul sapaturilor arheologice facute de-a lungul timpului pe malurile raului Manzanares. Multe dintre aceste obiecte (topoare sau mici unelte din Paleolitic, ceramica din Neolitic, etc) se pot gasi la Muzeul National de Arheologie. Populatia din Madrid a fost initial iberica, apoi romana si apoi au aparut si alte populatii in zona.

Este o parere deja incetatenita ca numele initial al asezarii unde se gaseste astazi orasul Madrid era Matrice, un cuvant pre-musulman, care se refera la apele din zona. Cu toate acestea Madrid nu ajunge sa fie mentionat in vreo cronica decat tarziu, in secolul 10, cand deja pe locul Palatului Regal de astazi se gasea un fort sau un castel. Aceasta fortificatie a fost ocupata de mauri, care au numit raul Manzanares al-Magrit – sursa de apa – iar zona au denumit-o Mayrit (de aici denumirea s-a schimbat in Magerit si apoi in Madrid). In jurul acestei fortificatii s-a dezvoltat targul care secole mai tarziu a ajuns sa fie orasul Madrid de astazi. Zidurile arabe ce inconjurau asezarea pot fi inca vazute si astazi.

Intr-o zona destul de agitata, maurii au pastrat dominatia pana cand Madrid a fost cucerit in anul 1085 de Alfonso al VI-lea in timpul inaintarii sale spre Toledo. Acest rege a ordonat ca moscheea din centrul orasului sa fie ‘purificata’ si transformata intr-o biserica catolica sub ocrotirea Fecioarei de la Almudena, nume ce provine de la o icoana gasita langa ‘almudin’ – depozit de grau. Feciaora de la Almudena a devenit mai tarziu sfantul patron al orasului Madrid. Ziua in care este celebrata Fecioara de la Almudena este pe 9 noiembrie iar numele ei a fost dat Catedralei din Madrid.

In anul 1329, Regele Fernando al V-lea a adunat Curtea de la Madrid pentru prima data. Putin mai tarziu, Reconquista – recucerirea – a facut ca populatia maura si evreii sa se concentreze in zona care poarta si astazi numele de Moreria. In anul 1494 ‘necredinciosii’ au fost trimisi in exil iar moscheea si alte cladiri importante pentru musulmani au fost distruse.

Mai tarziu, Madrid a fost cucerit de adeptii lui Enrique de Tastamara si cedat Regelui Leon al V-lea de Armenia care a fost apoi detronat de Sultanul de Babilonia. Dupa ce a fost distrus de foc in timpul domniei lui Enrique al II-lea, orasul a fost reconstruit de nepotul sau, Enrique al III-lea care a reinclus Madridul in Regatul Castiliei si a fondat El Pardo, situat chiar in afara orasului.

Enrique al VI-lea a dat orasului Madrid titlul de ‘Oras nobil si loial’ si a serbat aici nunta sa cu Dona Juana de Portugalia. Moartea regelui a fost urmata formarea a doua factiuni in Regatul Castiliei care si-au disputat succesiunea. Isabel si sustinatorii sai i-au invins pe sustinatorii lui Dona Juana. ‘Regii Catolici’, Isabel si sotul sau Fernando au intrat in oras intr-o ceremonie fastuoasa si s-au stabilit intr-o vila din Plaza de la Paja, proprietatea lui Don Pedro Lasso de la Vega.

Carlos al V-lea a fost de-a dreptul indragostit de Madrid, in parte din cauza ca aici s-a vindecat de febra. Fiul sau, Felipe al II-lea a fost cel care a mutat curtea imperiala la Madrid in anul 1561, fara vrun decret oficial. Din acest moment, Madrid, care atunci avea o populatie de aproximativ 25000 de oameni, a fost mereu capitala, cu exceptia unei scurte perioade intre 1601 si 1606 cand Felipe al III-lea si-a trimis curtea la Valladolid.

In secolul al 18-lea, Madrid a suferit transformari importante. Atunci portile orasului, poduri si cladiri noi i-au oferit o noua infatisare. Palatul Regal (numit si Palacio de Oriente – Palatul de Est) a fost construit pe locul unde se afla vechiul castel al maurilor care fusese distrus de foc in anul 1734. Munca a fost terminata in anul 1760.

Domnial lui Carlos al III-lea a imbunatatit in mod semnificativ infatisarea orasului. Munca la Palatul Regal a fost terminata, asa cum s-a intamplat si cu portile orasului - Puerta de Toledo, Puerta de Segovia si Puerta de Alcala - si cu Teatrul Regal, cladire care astazi gazduieste Ministerul de Finante. Tot atunci au fost finalizate si Muzeul de Stiinte ale Naturii, Gradina Botanica, templul San Francisco El Grande si multe altele.

Domnia lui Carlos al IV-lea a dat Madridului alte monumente importante printre care Palatul Buenavista sau casa Ducilor de Lira sau a Contelui de Altamira.

Pe 2 mai 1808 o revolta populara pornita la Puerta del Sol a dat nastere Razboiului de Independenta. Dupa ce Generalul Castanos a inabusit invadatorii in Bailen, a intrat in Madrid pe 23 august 1808. Au urmat totusi alte batalii atunci cand Imparatul Napoleon s-a infatisat in Chamartin si iarasi in decembrie cand Jose Bonaparte a intrat in Spania, numai pentru a fi expulzat 3 ani mai tarziu sub presiunile create de armata anglo-hispanica condusa de Wellington. Ultimul francez a parasit Madridul pe 13 mai 1813 si anul urmator Regele Fernando al VII-lea a intrat in oras.

Orasul a continuat sa se dezvolte sub domnia reginei Isabel a II-a, noi cladiri impunatoare au fost ridicate iar in anul 1857, sistemul de iluminat a fost inaugurat. De atunci progresul a continuat mereu pana astazi cand Madrid a ajuns sa fie una dintre cele mai frumoase capitale din Europa, un oras care reuseste sa imbine perfect elementele moderniste cu cele clasice.