Parque del Retiro din Madrid


Parque del Buen Retiro este cel mai popular parc din Madrid. Poate fi foarte aglomerat in special in weekenduri cand famiile madrilene ies la o plimbare prin parc si muzicantii, pictorii, ghicitorii, jonglerii sau artistii stradali animeaza multimea.

Parcul Retiro a fost creat pentru a fi un parc regal; a apartinut de Palatul Real Sitio del Buen Retiro. In anul 1632, palatul a fost construit de Regele Filip al IV-lea ca o oaza de relaxare pentru familia regala. Retiro inseamna retragere, de aici venind si numele parcului si al palatului. In acea vreme parcul se gasea cu mult in afara zidurilor orasului, dar acum orasul Madrid a inconjurat complet parcul Retiro. Parcul de 130 de hectare a fost deschis publicului in anul 1868. In parte este aranjat intr-un stil formal frantuzesc in timp ce alte parti sunt ceva mai naturale.

Parque del Retiro din Madrid Parque del Retiro din Madrid

Din palatul original numai doua cladiri au supravietuit, restul fiind distruse in timpul razboaielor napoleoniene. Una dintre cladirile care au supravietuit gazduieste astazi Museo del Ejercito, un muzeu militar. Muzeul prezinta istoria militara a Spaniei si are si o frumoasa colectie de armuri. Cel mai important exponat al colectiei este sabia lui El Cid sau La Tizona. Nu este chiar o arma dar un alt exponat foarte important al muzeului este crucea pe care Columb a luat-o cu el in Lumea Noua. Cealalta cladire care a supravietuit este Cason del Buen Retiro unde exista un alt muzeu cu o colectie de picturi din secolele 19 si 20 inclusiv opere ale lui Joaquin Sorolla.

Aproape de intrarea din partea de nord a parcului Retiro se afla un lac artificial foarte mare: Estanque del Retiro. De aici se pot inchiria barci cu vasle, o distractie foarte cautata in special in weekend. O statuie ecvestra mare a Regelui Alfonso al XII-lea vegheaza asupra lacului. Monumentul ridicat in 1922 de mama Regelui Alfonso consta dintr-o colonada semicirculara cu o statuie ecvestra a regelui in fata.

In partea de sud se gaseste un alt lac mult mai mic. Pe malul lacului se poate zari o cladire superba din sticla, Palacio de Cristal. Construita in 1887 de Ricardo Velazquez Bosco dupa Palatul de Cristal din Londra, cladirea a fost folosita initial pentru a gazdui plante exotice aduse din Filipine. Acum este folosita in special pentru expozitii temporare. Tot in aceasta zona se afla si un alt pavilion, Palacio de Velazquez, proiectat in 1884 de acelasi arhitect. Acum si acesta este folosit pentru expozitii temporare, fiind initial folosit pentru o expozitie a mineritului, metalelor, sticlei si industriei ceramice.

O alta parte a parcului este Gradina de Trandafiri, Rosaleda. Una dintre cele mai remarcabile statui din parcul Retiro este cea numita El Angel Caido. Statuia este dedicata lui Satana si este probabil singura astfel de statuie din Europa.

Parcul Retiro este situat la est de centrul orasului, nu departe de Muzeul Prado. Intrarea principala este aproape de Poarta Alcala, in Plaza de la Independence.

Transport:
Metrou: Retiro (M2), Ibiza (M9)

Vizualizari: 445