Arco de la Victoria din Madrid


In Plaza de la Moncola, in apropiere de Parcul Oeste chiar in apropierea centrului orasului, se gaseste un mare arc de triumf, Arco de la Victoria – Acrul Victoriei.

Arcul pare mai vechi decat este de fapt. Dictatorul Franco l-a construit in anul 1956 drept tribut pentru armata sa nationalista care a infrant republicanii in timpul razboiului civil din Spania (1936 – 1939). Arco de la Victoria este cunoscut si sub numele de Puerta de Moncloa, nume ce este preferat de cei care nu mai doresc sa-si aminteasca de raposatul dictator.

Arco de la Victoria din Madrid Arco de la Victoria din Madrid

In varful arcului impozant, inalt de 39 de metri, se gaseste o statuie a unui car cu patru cai. Franco obisnuia sa mearga cu masina pe aceasta ruta in mod regulat cand calatorea din centrul orasului Madrid spre resedinta sa principala, Palatul Pardo.

Arco de la Victoria nu este deschis publicului, desi exista o camera in interiorul arcului in care se afla o macheta a unei universitati din apropiere si planurile arcului. Nu departe de arc se gaseste Mirador del Faro, cunoscut si sub numele de Faro de Moncloa sau Faro de Madrid. Acest turn futuristic a fost ridicat in 1992 ca si centru de comunicatii. Din pacate observatorul din turn aflat la 92 de metri inaltime s-a inchis in anul 2005.

Adresa:
Avenida de la Victoria

Transport:
metrou statia Arguelles (M3,M4,M6)

Vizualizari: 560