Puerta de Alcala din Madrid


In mijlocul piatetei numita Plaza de la Independencia se gaseste unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Madrid: Puerta de Alcala – Poarta Alcala.

In anul 1764 Regele Carol al III-lea, l-a platit pe arhitectul italian Sabatini pentru a construi o poarta mare care sa o inlocuiasca pe cea veche in stil baroc din secolul al 16-lea construita de Regele Filip al III-lea. Regele a crezut ca poarta care marca granita de est a orasului era prea mica pentru importanta legatura spre Aragon.

Puerta de Alcala din Madrid Puerta de Alcala din Madrid

Proiectul lui Sabatini a prevazut o poarta in stil neoclasic din granit cu trei arcade mari si doua treceri rectangulare mai mici. Fiecare dintre arcade este decorata cu un cap de leu, sculptate de Roberto Michel. Partea de sus a portii este decorata cu statui ale lui Francisco Guttierrez. Constructia portii a durat 9 ani si a fost finalizata in 1778. Poarta a devenit foarte repede unul dintre simbolurile Madridului. In zilele noastre este un obiectiv turistic important si este clasificata drept monument national.

In secolul al 19-lea, Puerta de Alcala a fost mutata in locatia in care se gaseste si astazi, in Plaza de la Independencia, aproape de Parcul Buen Retiro – parcul central din Mdrid.

Adresa:
Plaza de la Independencia

Transport:
metrou statia Retiro (M2)

Vizualizari: 494