O2 Arena din Londra


Arena O2 a fost construita la sfarsitul secolului al 20-lea pentru a folosi drept sala de expoztii, in vederea sarbatoririi inceputul noului mileniu. Acum aceasta arena cu un aer foarte futurist, este una dintre cele mai cunoscute sali de concerte din intreaga lume.

In 1994, presedintele companiei New Millenium Experience a sugerat organizarea unei expozitii nationale pentru a celebra trecerea Regatului Unit in noul mileniu. Proiectul care urma sa fie finantat in principal de Loteria Nationala, a fost revizuit atunci cand Tony Blair a devenit noul Prim Ministru, in anul 1997. In urma acestei revizuiri, expozitia ce urma sa aiba loc in Greenwich, ar fi trebuit sa reprezinte o deschidere spre viitor. Principalul accent urma sa fie pus pe educatie si divertisment - sau 'diverducatie' cum a fost numit in cadrul proiectului. Rezultatul a fost reprezentat de 14 zone tematice cu denumiri ca: Discutie, Credinta, Odihna, Spirit sau Studiu.

Arena O2 din Londra Arena O2 din Londra

Proiectul a fost controversat inca de la inceput. Millennium Dome, o structura impozanta, a fost construit pe meridianul din Greenwich pentru a gazdui expozitia si a avut un cost estimat de 750 de milioane de lire sterline. Cladirea in sine a fost foarte controversata, nefiind pe placul multora dintre londonezi care au considerat-o nepotrivita pentru imaginea orasului lor.

Din cauza accentului pus pe educatie si mai ales din cauza taxei de intrare destul de piperate, Domul nu a atras numarul de vizitatori preconizat initial: aproximativ sapte milioane au trecut pragul expozitie insa initial se estima un numar de vizitatori mai aproape de 12 milioane. Cu toate ca majoritatea zonelor tematice au fost sponsorizate de corportatii importante, proiectul a avut un deficit bugetar greu de trecut cu vederea. Expozitia mileniului a continuat sa isi mentina portile deschise pana la sfarsitul anului 2000.

In 2005 Millenium Dome a fost redenumit O2, dupa numele unei importante companii de telefonie mobila din Regat. Tot in acel moment cladirea a fost si transformata intr-un complex multifunctional de divertisment. Arena gazduieste acum diferite evenimente cum ar fi concerte sau expozitii. In centrul sau se gaseste o sala de concerte care poate gazdui pana la 20.000 de spectatori. Alte zone din cadrul complexului sunt destinate unor concerte de mai mica anvergura, proiectiilor cinematografice si diferitelor expozitii.

Arena O2 din Londra Arena O2 din Londra

Acoperisul domului este facut dintr-o fibra de sticla care are o durata minima de viata de 25 de ani. Structura proiectata de Richard Rogers Partnership are un diametru de 365 de metri si o inaltime de 52 de metri in punctul sau maxim. Ca ordin de marime se poate spune ca este de doua ori mai mare decat vechiul Stadion Wembley. Se preconizeaza ca structura va rezista pana in anul 2018, moment in care proprietarii au dreptul sa o demoleze si sa puna in aplicare un nou proiect de dezvoltare.

Arena se afla in apropiere de Tamisa chiar vis-a vis de Canary Wharf si aici se poate ajunge cu metroul. Statia de metrou de pe magistrala Jubilee este una dintre cele mai mari statii de metrou din intreaga Europa.

 

Arena O2 din Londra - Adresa, Transport si Concerte

Adresa:
Drawdock Road, North Greenwich, SE10, Londra.

Transport:
Metrou: statia North Greenwich (linia Jubilee).

Website:
O lista a evenimentelor ce urmeaza sa fie gazduite de Arena O2 din Londra poate fi vazuta pe site-ul oficial:
O2 Arena - Evenimentele urmatoare

Vizualizari: 1069