Castelo de Sao Jorge din Lisabona


Castelul poate fi vazut din aproape orice punct al Lisabonei si este unul dintre obiectivele turistice majore. Cele mai vechi parti ale sale dateaza inca din secolul al VI-lea cand a fost fortificat de romani, vizigoti si in cele din urma de mauri.

Castelul a servit drept resedinta regala a maurilor pana cand primul rege al Portugaliei, Afonso Henriques l-a cucerit in anul 1147 cu ajutorul unor luptatori din nordul continentului ce se aflau in drum spre pamantul sfant pentru a participa la cruciade. De aceea a fost dedicat Sfantului George, sfantul patron al Angliei; astfel s-a comemorat si parctul englezo-portughez din anul 1371. Castelul a devenit resedinta regala pana cand alta a fost construita in Piata Comercio de astazi. Aceasta din urma resedinta regala a fost distrusa de Marele Cutremur care a distrus aproape in totalitate Lisabona.

Castelo de Sao Jorge din Lisabona Castelo de Sao Jorge din Lisabona

In zilele noastre, Castelul Sao Jorge este o oaza de liniste si pace, dar chiar la intrare se gaseste o statuie a Regelui Afonso Henriques si cateva tunuri care amintesc de scopul initial al castelului. Din Palatul Alcacovas, unde regii medievali traiau, nu a mai ramas decat o cladire de piatra care gazduieste astazi un restaurant si o expozitie despre istoria Lisabonei numita Olissiponia. Spectacolul multimedia al acestei expozitii se desfasoara in trei camere subterane. In una dintre aceste camere, Vasco da Gama a fost primit de Regele Manuel. Expozitia include o simulare a cutremurului devastator din 1755 in care este exemplificata daramare bisericii Carmo si valul tsunami care a lovit portul Lisabona.

Mare parte a castelului a fost distrusa de-a lungul anilor, in special la cutremur, dar inca se pot vedea o multime de ziduri de aparare si 18 turnuri. Turistii se pot urca in turnuri si se pot plimba pe zidurile de aparare pentru a putea admira cele mai frumoase privelisti din Lisabona. Castelul este si un loc perfect pentru relaxare, gradinile sale fiind pline de pauni, gaste si rate care creeaza o atmosfera linistitoare. In turnul lui Ulise exista "Camara Escura" un periscop care proiecteaza obiective si atractii de prin oras.

Adresa:
Alfama - poate fi vazut din aproape orice punct din oras.

Transport:
urcati de la Alfama sau cu autobuzul 37.

Orar:
9:00 AM - 9:00 PM (martie - octombrie), 9:00 AM - 6:00 PM (noiembrie - februarie).

Preturi:
Pretul normal de intrare este de 7.50 €.
Intrarea este gratuita pentru copii sub 10 ani.

Vizualizari: 2367